ВАЖЕН ДЕН ЗА СЕДМОКЛАСНИЦИТЕ: Излиза първо класиране за приема в гимназия

ВАЖЕН ДЕН ЗА СЕДМОКЛАСНИЦИТЕ: Излиза първо класиране за приема в гимназия

Резултатите от първото класиране за прием на ученици след 7-и клас ще станат ясни днес. Седмокласниците ще могат да проверят в коя гимназия са приети на https://priem.mon.bg/ с входящия си номер и код за достъп, които могат да видят на служебната си бележка за явяване на националното външно оценяване.

Ако в профила на ученика няма посочена паралелка, той не е класиран и продължава автоматично да участва във втори етап на класиране без да е необходимо да се подава заявление.

Учениците, класирани по първо желание, се записват в училището, в което са приети. Това може да стане на 14-и, 15-и и 16-и юли между 8 и 18 часа. Със себе си трябва да носи следните документи:

  • заявление до директора
  • оригинал на свидетелство за основно образование
  • оригинал на медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика – за кандидатстващите по специалност от професия в професионални гимназии и професионални паралелки в профилирани гимназии, обединени и средни училища, както и за профил „Спорт“.

Ако класираният седмокласник не се яви, мястото му не се запазва и се обявява като свободно за втори етап на класиране. "Затова и поведението на всички родители трябва да бъде отговорно. Ако видят, че детето им е класирано, трябва да го запишат. Ако нищо не направят, детето загубва мястото си. За родителите е важно да следят графика", сподели пред "Монитор" шефката на столичния образователен инспекторат Ваня Кастрева.

Учениците, които са класирани по второ или следващо желание и не са удовлетворени от класирането си на първи етап, до края на седмица трябва да подадат заявление за участие във втори етап в училището, в което са класирани. Желанията не се пренареждат и кандидатът може да се класира на втория етап само на по-предно свое желание или на това, на което е приет на първо класиране.

Предвид извънредната епидемиологична обстановка родителите, желаещи да подадат заявление за участие във втори етап на класиране, да го представят предварително попълнено и без присъствието на място на ученика.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.