Преславското златно съкровище ще бъде представено в нова светлина в деня на българската археология 14 февруари, съобщи пред "Монитор" директорът на историко-археологическия музей във Велики Преслав д-р Александър Горчев.

Думите му могат да бъдат четени като метафора и в буквален смисъл, тъй като за празника на археолозите трябва да отвори реновираната зала "Съкровищница". "В момента още работим и е в ремонт, залата ще стане изцяло царска, червена с насочена светлина към златното съкровище, което ще позволи на предметите от съкровището да изпъкнат и да бъдат представени по-добре." - коментира Горчев.

През този сезон посетителите на музея ще могат да се запознаят с хипотезата на проф. Станислав Станилов за т. н. Втора огърлица от Преславското съкровище. "От последните изследвания смятаме, че има втора огърлица, част от цяла царска огърлица, мъжка и тази хипотеза е в излязлото от печат изследване на известния български археолог и учен проф. Станилов. Досега част от отделните елементи се смятаха за част от женски накити, но след пълния преглед и реставрацията на съкровището, която беше направена в Римско - германския музей в Майнц в Германия се оказа, че в частност и по аналогии от стари хроники и рисунки, че част от скъпоценните камъни са били използвани за царете, за царски огърлици." - разказа директорът на музея в Преслав.


Повече от 40 години след откриването на съкровището, проведените реставрационно-консервационни дейности и научни анализи в Научно-изследователския институт по археология в гр. Майнц хвърлят нова светлина върху техниките на изработка, състава на използваните метали и скъпоценни камъни в накитите.

При проведените анализи учените са използвали единствено недеструктивни методи на изследване, целящи максималното съхранение на предметите. Резултатите от тях показват, че за изработването на накитите от Преславското златно съкровище не е използвано стъкло, освен за клетъчния емайл в различни цветове, разделени от тънки златни ивици.

Новите изследвания показват, че скъпоценните камъните, за които се смяташе, че са аметисти, всъщност са светли рубини и гранати, а планинските кристали по двустранната огърлица - флуорити, използвани от византийските златари, непознати досега в други техни изделия. Изследванията на скъпоценните камъни и материали показват високи технически познания при работата със сребърни и златни сплави и иновативни подходи при изработката на накитите. Гамата от благородни метали, според д-р Горчев показва, че съкровището е много по-ценно, отколкото досега се е смятало.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Първо вътрешно отделение на МБАЛ-Шумен под карантина след двата нови случая на COVID-19

Жена на 83 години и мъж на 65 години са показали положителни проби за коронавирус, съобщиха от МБАЛ - Шумен в събота вечерта. Малко по-рано за нови два случая на COVID-19 в Шумен обяви ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Всеки хорист ще разучи и запише партията си виртуално, софтуер ще събере хоровото изпълнение

Диригентка победи карантината, събра хор за виртуална репетиция

Всеки хорист ще разучи и запише партията си виртуално, софтуер ще събере хоровото изпълнение

Концерт в София за Томина неделя, участие в хоров фестивал в Благоевград, концерти пред родна публика в Шумен – хор „Бодра песен“ се готви за годишния си календар още от есента. Всички ангажименти обаче отпадат заради пандемията COVID-19, хористите са затворени по домовете си, репетиции няма, няма и ясен хоризонт за следващи изяви.

Ивелин Петров не е съкратил нито един шофьор или монтьор и спасява екипа си с нестандартни мерки

Автосервиз бори кризата с намаления и услуги до вратата на клиента

Ивелин Петров не е съкратил нито един шофьор или монтьор и спасява екипа си с нестандартни мерки

Собственик на транспортна фирма и автосервиз от Шумен се опитва да пребори кризата около коронавируса с нетрадиционни мерки. Вместо да съкращава персонал и да затваря вратите, 45-годишният Ивелин Петров „дава газ“, пуска намаления за клиентите и отива до вратата на домовете им, за да осигури работа на фирмата си.