Вадят на светло монументални пана в Стара Загора
4

Вадят на светло монументални пана в Стара Загора

Две монументални керамични пана, дело на художника Любен  Пашкулски, които близо 3 десетилетия стояха скрити за зрителите, ще бъдат върнати към нов живот. това ще е възможно с предстоящата реконструкция на концертната зала в някогашния  старозагорски синдикален дом.

За  превръщането й в многофункционален културен център с 520 седящи места общината е предвидила над 3,3 млн лв с ДДС, обществената поръчка е спечелена от ДЗЗД „АЙ ЕМ СТАРА ЗАГОРА“, с участници в обединението старозагорските проекта за 300 дни.

Сградата е строена през далечната 1979 година, тогава са били поръчани и паната на Любен Пашкулски, чийто проект е бил утвърден от някогашната държавна комисия с председател академик Дечко Узунов. Наскоро отпразнувалият 82-та си годишнина художник си спомня, че по онова време е имал пълната свобода на въображението, никой не му се е месил в работата. Предложил и  приел едното пано на втория етаж да бъде от 9 фрагмента с внушителните размери от 2,5 х 1,2 м. На всеки от тях имало различни фигури, включително на символни за региона места и артефакти като паметника на връх Шипка, фрески от тракийската гробница в Казанлък, житни класове , емблематичното старозагорско лъвче и др. Работата продължила 3-4 месеца, фрагментите от шамот изпекъл в пещта на столичното си ателие. Дни преди официалното откриване в Града на липите се провеждал национален празник на поезията, негов приятел възрастен лирик след рецитала отишъл във фоайето и оставил букета си пред все още недовършеното пано.Другото пано на първия етаж било фигурално, имитирало народни шевици във формата на пъзел.

„Като автор съм щастлив, че тези две мои произведения ще бъдат не само запазени, но и отново извадени на показ.Не съм ги виждал поне от 15 години,дори си мислех че са затрити, както се случи не с една и две работи на колеги…“, развълнувано сподели при вестта  за започващата реконструкция на залата Любен Пашкулски.По думите му в Стара Загора имало още една негова монументална работа от онези далечни времена, но тя била похабена  и унищожена при пореден ремонт в сградата след като била приватизирана.

Любен Пашкулски е роден през 1936 г. в  село Рогозен, възпитаник е на проф. Александър Поплилов , още като студент в художествената академия започва да прави карикатури за различни вестници и списания, както и да илюстрира книги. За своите многобройни мозайки и керамики е награден с ордена „Св. Св. Кирил и Методий“. През последните няколко десетилетия работи основно в областта на графиката и акварела. Подреждал е изложби в Хага, Холандия;в университета "Лийдс" – Великобритания; в. Лисабон, Португалия; в Канзас Сити, САЩ, в Брюксел, Белгия и на много други места.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.