Вадят подводния тръбопровод, замърсяващ Варненското езеро

Вадят подводния тръбопровод, замърсяващ Варненското езеро

Дейностите по ремонта на дефектиралата част на транспортиращия тръбопровод във Варненското езеро се движат по график. До момента е разкрита фланшова връзка 6, почистени и демонтирани са крепежните елементи, съобщиха от фирмата-изпълнител "Хидроремонт-ИГ" ООД.

Разработена е технология за изваждане на освободената част от тръбопровода, подготвя се техниката за повдигането й от дъното. След съгласувателни процедури с ИА „Морска администрация“ ще се премине към практическото изваждане на първата част от авариралия тръбопровода.

Междувременно замърсяването на Варненското езеро взема все по-застрашителни размери, а днес варненецът Николай Гюров алармира, че брегът е покрити с мъртва риба. Той показа във Фейсбук и видео, като  в него посочва, че мъртвата риба е изхвърлена на брега в продължение на километри, а количеството ѝ се измерва в тонове.

Публикувания клип е заснет в на Южния бряг на езерото в района срещу ТЕ- Варна. РИОСВ извършва проверка, за да стане ясно дали измирането на рибата има връзка със скъсаната тръба в езерото и замърсяването с фекални води. От Басейнова дирекция коментираха, че в момента се вземат проби, но за резултати са нужни няколко дни.

„За замърсяването на Варненското езеро се търсят и конкретните виновни лица, заяви преди дни и окръжият прокурор на Варна Красимир Конов. Той обясни, че Районна прокуратура е разпоредила проверка на персонално виновните лица за замърсяването на езерото. Разпоредена е и надзорна проверка за причините, които са довели до изпускане на фекалните води в басейна на езерото, както и за това, какви мерки са набелязани за справянето с проблема.

Срокът за това е 3 месеца, но проверката на Окръжна прокуратура е почти финализирана. Прокурорът уточни, че изграждането на проблемния тръбопровод пък е обект на общонадзорна проверка.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.