Вадят 672 имота за продан от ЧСИ (ТЕМАТА)

Възобновяват търговете от утре

Вадят 672 имота за продан от ЧСИ (ТЕМАТА)

Десетки жилища по морето чакат новия си собственик

От 15 юли отпада забраната за запори на банкови сметки на длъжници физически лица по нови дела, всякакви публични продани на имущество на длъжници, описите на недвижими имоти и движими вещи в дома на длъжници, както и въводите във владение. Ограничението бе поставено със Закона за извънредното положение, действащо от 13 март т.г. и след отпадането му на 13 май бе продължено още 2 месеца.

Преглед в Регистъра на публичните продажби към Камарата на ЧСИ показва, че в момента се продават 672 имота на длъжници, 64 МПС и 21 броя имущество.

Най-много са обявените продажби във Варна – 101, следвани от Бургас – 77, Хасково – 68, Кърджали – 53, Видин – 46, Плевен – 39 и т.н. В дъното на класацията са София-град с 21 имота на тезгяха и София окръг – с 10.

По Черноморието се продават предимно апартаменти

а в София - магазини, складове и паркоместа и в по-малка част жилища.

Във Варна имотите, обявени на публична продан, са най-вече в самия град, докато в Бургас те са предимно в Царево, Приморско и Синеморец.

Предложението за мораториум върху търговете и запорите бе направено от самата Камара на частните съдебни изпълнители. „Тези действия са най-масови, от една страна, те са предпоставка за разпространение на вируса, тъй като при запорите длъжниците се принуждават да обикалят банки, институции и кантори с оглед доказване на несеквестируемост, като се отразяват неблагоприятно и на психическото здраве на хората. От друга страна, изключително силно навлизат във имуществената сфера на гражданите. Предвид че останалите изпълнителни способи ще са възможни, смятаме, че това е разумен компромис между правото на кредиторите да получат изпълнение на съдебното решение, с това да се пази здравето и финансовата стабилност на длъжниците”, съобщи тогава председателят на камарата Георги Дичев.

През 4-те месеца частните съдебни изпълнители можеха да предприемат действия по отношение на издръжката на деца, както и да събират пари за непозволено увреждане на физически лица.

Намаляването на работата изправи пред криза малките кантори

някои освободиха част от служителите си.

„Продължихме да плащаме заплати, осигуровки и всякакви други разходи. А взискателите, тоест кредиторите, претърпяха много вреди. Положението обаче е такова не само у нас”, разказа пред „Монитор” частен съдебен изпълнител.

Проверка в регистъра на ЧСИ показва, че многостаен апартамент от 300 кв.м във Варна се продава с начална цена 79 179 лв., а мезонет от 247 кв.м е обявен за 258 840 лв. Тристайни апартаменти в Морската столица от 100 кв. м са обявени за публична продан с начални цени между 82 000 – 90 000 лв. Двустаен апартамент от 78 кв.м пък е обявен за 66 000 лв.

По Южното Черноморие със съдебен район Окръжният съд в Бургас частните съдебни изпълнители също продават доста имоти на длъжници - най-вече в Царево, Синеморец и Приморско. Къща в Приморско от 120 кв.м е обявена за 297 000 лв., едностаен апартамент от 34 кв.м – за 34 560 лв., а друг едностаен от 48 кв.м – за 45 000 лв. Тристаен апартамент от 100 кв.м в Царево се продава с начална цена 74 400 лв. Къща с парцел 115 кв.м е обявена за 25 840 лв., а парцел от 430 кв.м – 7 000 лв. От Синеморец пък се предлагат доста парцели. Такъв от 5 дка е обявен за 119 152 лв. Парцел от 4,5 дка пък е обявен за продажба с начална цена 130 684 лв., а такъв от 4,7 дка – за 134 520 лв.

Най-скъпият имот в столицата, който е обявен за публична продан от ЧСИ, е склад с площ 1 755 кв.м в Кремиковци с начална цена 851 200 лв. Офис от 178 кв.м на бул. „Брюксел” 1 се предлага за малко над 310 000 лв. Тристаен апартамент от 91 кв. м ще се продава на търг с начална цена 118 000 лв., а друг тристаен от 78 кв.м – за 160 320 лв. Магазин от 92 кв.м е изваден на тезгяха за 107 000 лв. Паркомясто от 12 кв.м е обявено за 26 500 лв., а друго от 24 кв.м – за 50 800 лв.

Още в началото на епидемията,

Камарата на ЧСИ поднови предложението си да се даде възможност

за доброволно и разсрочено погасяване на задълженията от страна на гражданите и бизнеса без съдебна намеса, да се извършват доброволни продажби на имущество на публичен търг без да е издаден изпълнителен лист, да се даде възможност купувачите да закупуват имоти на публична продан по ГПК с кредит от банка, за да има реално наддаване и по-справедливи цени. Според Камарата така ще се намалят голяма част от бъдещите съдебни производства, като същевременно ще се спестят значителни разходи на гражданите и бизнеса, които няма да заплащат нищо за процедурата.

„Доброволните продажби на имущество на публичен търг ще позволят на гражданите и бизнеса бързо да получат така необходимите им средства без да чакат месеци и години да бъдат осъдени от кредиторите си и в крайна сметка да загубят значителна стойност от имуществото си, която ще покрие натрупаните лихви, съдебни и изпълнителни разноски”, аргументират се от Камарата на ЧСИ. Засега предложението не е прието.

5 жилища в блок на

груб строеж на тезгяха

5 апартамента в бл.130 в столичния жк „Обеля” 1 са пуснати за публична продан от частен съдебен изпълнител. Блокът е на груб строеж. Жилищата са големи – два 3-стайни апартамента от по 70 кв.м с начална цена 87 480 лв. за всеки. Други два 3-стайни апартамента от по 69 кв.м с начална цена 85 777 лв. за всеки. И един 2-стаен апартамент от 61 кв.м с начална цена 72 145 лв.

В Търговище и

Разград няма оферти

В Търговище и Разград и прилежащите им райони няма нито един имот, който да е обявен за публична продан от частни изпълнители, става ясно от Регистъра на публичните продажби на Камарата на ЧСИ. В Габрово пък се предлага само един имот – земеделски, от 110 кв.м за солидната цена от 88 237 лв. В имота има тухлена постройка с вода и ток. Имотът се намира в местността Трапа в землището на с. Поповци.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.