Вадят 20 хотела и 60 кръчми на тезгяха (ТЕМАТА)

Вадят 20 хотела и 60 кръчми на тезгяха (ТЕМАТА)

Най-скъпият е на груб строеж в Банско и струва 8,2 млн. лева

20 хотела и 60 кръчми извадиха на тезгяха частни съдебни изпълнители от цялата страна в края на лятото. Това показа проверка на „Монитор“ в регистъра на публичните продажби на Камарата на ЧСИ-тата.

Най-скъпият хотел, обявен на търг, се намира в Банско и началната му цена е близо 8 200 000 лв. Той е на груб строеж и се намира в местността Грамадето на зимния курорт. Според обявата хотелът е замислен като апартаментен комплекс и се състои от 3 отделни сгради. Общо в тях са разположени около 30 самостоятелни жилища, а всяка сграда разполага със собствена рецепция. Въпреки че достъпът до имота минава през черен път, а самите сгради са недостроени, всеки желаещ да го купи ще трябва да плати май-малко 8,2 млн. лева.

Само за участието в търга, който ще се състои на 7-и октомври, когато ще бъде проведено и самото наддаване за имота, всеки кандидат-купувач пък ще трябва да внесе по сметката на ЧСИ-то 820 000 лв. задатък. Парите се възстановяват ако участникът не успее да спечели търга.

При него ЧСИ-то отваря всички подадени оферти и обявява за купувач далия най-висока цена.

Ако някой реши, че може да предложи повече пари

има възможност да направи това, като стъпката отново е около 820 000 лева, над печелившата оферта.

Втората най-скъпа оферта е с цели 6 млн. лева след първата и е за хотел, който се намира в местността Горна Росица край Габрово и е пуснат за продажба заради дългове към банка. В описанието му е записано, че имотът е бивш почивен дом, а целият е с площ от малко над 5 декара. Комплексът включва както част за настаняване, така и ресторант и конферентна зала.

За около 1,4 млн. лв. пък са пуснати за продажба три хотела в Рибарица, Кошарица и Пампорово. Както и предишните два, те са обявени за продан заради дългове на собствениците, които не са покрити в законовия срок. Най-евтиният имот в тази графа пък се намира край Видин и може да стане собственост на всеки мераклия, готов да брои за него повече от 40 000 лв. Сградата обаче е в много лошо състояние и се нуждае от основен ремонт.

Освен хотелите, на тезгяха са извадени още и 60 заведения в цялата страна, както и още 138 магазини и търговски площи. Кръчмите, обявени за продажба, вървят между над 1 000 000 и 7000 лева. В горния ценови диапазон се предлагат заведения, които са

напълно обзаведени и са култови за съответния град

Най-евтините оферти пък са за тип квартални заведения, в които отдавна не са правени подобрения.

От годишния доклад на камарата става ясно, че през 2018 г. в платформата са публикувани 41 174 броя обяви за продажби на имущество.

„За сравнение обявите са били 51 699 за 2017 г.“, подчертава се в документа. През 2018 г. обявленията за продажба на недвижими имоти са били 37 024 броя спрямо 46 545 за 2017 г. Отделно в регистъра миналата година са били пуснати за продажба 1606 МПС, като техният брой е само с 91 по-малко от предишната година. Освен това са публикувани и 2544 броя обяви за пуснати на търг движими вещи. Те са с малко под 1000 по-малко в сравнение с 2017 г., когато са били 3457.

„Тук правим следното важно уточнение –броят на публикуваните обявления не означава реално извършени продажби, нито пък че толкова имоти са предмет на изпълнение. В много случаи се провеждат по няколко продани на едни и същи имоти поради липса на наддавачи“, допълват в годишния си доклад от камарата.

Още по темата четете в хартиеното издание на „Монитор“!

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.