Вадим луковиците на зюмбюли и лалета

Вадим луковиците на зюмбюли и лалета

Изчакайте листата да пожълтеят

Луковиците на зюмбюли, нарцис, колхикум, лалета, гладиоли, лилиуми и др. се изваждат ежегодно. Така се повишава размножителната им способност. Ако това не се прави, те ще се продълбочат (ще слязат по-надълбоко в почвата), а това води до издребняване на цвета, до затормозяване на растението и до постепенното му отмиране след няколко години.

Малките

Тази операция се извършва през периода юни-юли в определена последователност - първо за растения с малки луковици, а след това за растения с по-големи луковици. Грудките и луковиците на гладиолите, лилиумите и туберозата се изваждат през октомври-ноември, непосредствено след спирането на техния вегетативен растеж.

Кокичетата, синчецът, фритиларията и амаралисът не изискват ежегодно изваждане и отделяне на луковиците, а това се прави на 3-5 години.

Вредно

Важно е да се избира точното време за изваждане на луковиците. Най-вредно е да се прави веднага след прецъфтяването. Трябва да се изчаква листата да пожълтеят – не да изсъхнат, а да са все още меки. Пожълтелите листа подсказват, че луковиците са се развили напълно и са готови за съхранение.

На сянка

След изваждането луковиците не бива да се държат на слънце, а се пресушават няколко дни на сянка. Почистват се от старите люспи и се отделят дребните луковички. Добре е всеки сорт да се прибира отделно и да не се смесват.

Така подготвени, луковиците следва да се съхраняват до следващия сезон в помещения с добра вентилация и подходяща температура. Влагата, а така също и сухият въздух се отразяват неблагоприятно върху луковиците. Ако се допусне пресушаване при съхранението, след засаждането им те ще имат слаб и беден цъфтеж.

Суха кърпа

Луковиците и грудките се съхраняват в избени помещения. Предварително трябва да се почистят от почвата и със суха кърпа да се подсушат. А след това се сортират по големина в щайги.

Най-добър посадъчен материал са грудките с диаметър около 2,5-3 см (височината им е приблизително равна на ширината, а дъното им има диаметър, не по-голям от 1 см). Такива грудки се получават най-често, когато за засаждане се използват дребни грудки без очертано дъно с диаметър 0,5 – 0,8 см. Понеже дребните грудки са покрити с твърда прилепнала към тях обвивка, тя трябва да се обели няколко дни преди засаждането. Изсушаването става под навес, като грудките се разстилат на тънък пласт в щайги.

Грудките с диаметър по-голям от 5 см са долнокачествени, а по-дребните от 1 см се използват главно за размножаване. При едновременно засаждане дребните грудки разцъфтяват много по-късно от едрите и дават по-слаби растения.

За всички цветя влажността на въздуха в помещението за съхранение трябва да бъде 60-70%.

Размножаване

Сортирани и съхранени по описания начин, те се засаждат през август – септември - октомври, а при подходящи атмосферни условия и през първата половина на ноември.

Луковиците на цветния вид колхикум (кърпикожух) се засаждат в началото на август на дълбочина 6-8 см и на разстояние около 8 см.

Зюмбюлите, лалетата, нарцисите се засаждат през септември - октомври и в началото на ноември. Почвата се обработва на дълбочина 25-30 см. Луковиците се засаждат на дълбочина 10-15 см, а разстоянието помежду им е 15-20 см.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.