Вадим 75 млн. лева за ваксина, Бюджет 2021: Заплати и пенсии нагоре (ОБЗОР)

Тристранката одобри финансовата рамка

Вадим 75 млн. лева за ваксина, Бюджет 2021: Заплати и пенсии нагоре (ОБЗОР)

30% през цялата година за всички на първа линия в битката, 300 млн. лева за удължаване на мярката 60/40

Бюджетният дефицит – 5%, външният дълг – 23,5% от БВП

Заплати и пенсии нагоре. Поне 2,5% от БВП за битката с коронавируса, като 75 млн. лева от тях ще отидат за осигуряване на ваксини срещу COVID-19. Това предвижда проектобюджетът за 2021 г., който вчера беше приет от Националния съвет за тристранно сътрудничество на онлайн заседание. Обсъждането продължи 4 часа, като финансовата рамка е одобрена с единодушие, подчерта вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, като посочи, че това е прецедент. „Това беше един успешен съвет, без никакви различия“, обяви тя.

Бюджетът предвижда най-много разходи в социалната сфера, като сред основните промени са увеличение на минималната заплата с 40 лева- от 610 на 650 лева. Осигуряване на надбавки за всяко дете без да има подоходен критерии, за което са заделени 390 млн. лева. 12 лева на ден обезщетение за безработица от настоящите 9 лева. Скок на минималната пенсия на 300 лева и увеличаване на тавана на 1440 лева. Заделени са доста средства и за трудовите възнаграждения на учителите. Предвидено е следващата година да се постигне

пълен двоен скок в заплатите на педагозите спрямо 2017 г.

За целта са заделени 360 млн. лева за учителите и 57,8 млн. лева за непедагогически персонал. 70 млн. лева са предвидени за изграждане на нови и реконструкция на стари детски градини, ясли и училища, а 38 млн. лева за компенсиране на тези родители, чийто деца не са били приети в детски градини. 36 млн. лева са заделени също, че да бъдат обхванати от предучилищното образование и 4 – годишните.

Поне 2,5% от БВП ще отиде за битката с коронавируса и справяне с последствията от него, стана ясно още вчера (виж каретата). 94 млн. лева ще бъдат отделени за лекарства, като 75 млн. лева от тях са за ваксини. Над 120 млн. лв. ще отидат за допълнителен ръст в разходите, за лечебни заведения и възнаграждения за служители които са били на първа линия срещу COVID-19. За 2021 г. са планирани целогодишно средства за осигуряване на увеличението с 30% на разходите за персонала, който е на първа линия в битката срещу заразата.

Предвидени са и 50 млн. лева за изграждане на Националната педиатрична болница

300 млн. лева пък са заделени за продължаване на мярката 60/40. 73 млн. лева - за целева помощ за семействата с деца до 14 години при дистанционно обучение и изчерпани възможности родителите да си вземат отпуск, а 47 млн. лева – за еднократни хранителни ваучери в размер на 120 лева за пенсионерите с размер на пенсията от 300,01 до 369 лева.
Предвижда се 5% бюджетен дефицит, стана ясно още вчера, като от финансовото министерство посочиха, че България към момента е с втория най-нисък дълг в ЕС. Той ще е 23,5% от БВП в края на 2021 г. и 29,4% в края на 2023 г. при средни нива в ЕС 77,6% и 84% в Еврозоната. Така от МФ отговориха задочно на критиките на президента Румен Радев (виж долу).

Кабинетът и президентът в задочен спор

Кабинетът и президентът за пореден път влязоха в задочен спор, като този път поводът беше бюджетът за 2021 г. Първата искра дойде от „Дондуков 2“, като предиобед държавният глава обвини правителството, че проектът е „разоряващ“, а премиерът си купувал спокойствие и власт с парите на гражданите. В отговор вицепремиерът Томислав Дончев сравни реакцията на Румен Радев с котката на Шрьодингер, като добави „Той едновременно подписва одобрение на бюджет 2021 г. и го критикува“. Допълни също, че сме сред страните с най-нисък външен дълг. От МФ пък показаха писмо от администрацията на президента, в което липсват забележки и се дава съгласие с проектобюджета. Последва нова реакция от страна на администрацията на Радев, откъдето заявиха, че това тълкувание било „откровена и груба манипулация на фактите“. И заявиха, че администрацията на президента няма отношение към предварителното съгласуване на държавния бюджет, освен в частта, засягаща бюджета на  самата президентската институция.

Томислав Дончев: Поне 2,5% от БВП за справяне с вируса

Поне 2,5% от БВП ще отиде за справяне с COVID-19  през 2021г.  Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на брифинга в МС, на който беше представена финансовата рамка на държавата. "В тежки времена, когато се натрупва пандемична, социална и икономическа криза, единственият, който може да помогне, е държавата, и тя си влиза в тази функция", каза още той и допълни, че бърза справка показва и към настоящия момент, че отношението дълг към БВП е 23%. "Продължаваме да бъдем сред шампионите с най-нисък дълг от страните в ЕС", категоричен бе Дончев в отговор на критиките на президента Румен Радев. Вицепремиерът посочи също, че в бюджета за 2021 г. са заделени над 1,6 млрд. лева в подкрепа на домакинствата. Мерките в подкрепа на бизнеса пък са в размер на 557 млн. лв. Органите на държавното управление, натоварени с овладяването на пандемията, ще получат 749 млн. лв. „Всичко това е без млрд. лв. препрограмирани средства от оперативните програми, които се изразходват през 2020 и 2021 г., а също и без допълнителното финансиране от програма React EU", уточни Дончев.

Красимир Вълчев: Добрите учители изискват пари

Доброто образование означава добри учители, а това изисква пари. С тези думи образователният министър Красимир Вълчев коментира повечето средства са образование в бюджета. Той посчерта, че най-голямата кражба би била, ако се пести от учителите. "Заложеният безпрецедентен ръст на разходите на образование очаквах да бъде оценен, но чухме, че наливаме средства в нереформирани сфери, че разходите са безсмислени и трябва да се пести, сега искам да кажа, че разходите за образование са с най-висока норма на обществената възвращаемост - повече от лихвата на дълговете", възмути се той.


Деница Сачева: Това е бюджет за хората

Социалният министър Деница Сачева коментира, че това е бюджет за хората, като се запазват ниските данъци, а в същото време се предлага увеличение на доходите. „607 млн. са за активна и пасивна политика на пазара на труда, в това число влизат и 300 млн. за мярката 60:40, чрез която са запазени над 250 хил. работни места”, поясни тя, като допълни, че по първия „дизайн” на мярката са платени 186 млн. лв., а по втория към днешна дата са почти 280 млн. лв. 463 млн. ще бъдат отделени за отглеждането на деца като 73 млн. от тях са за семейства с деца до 14 години, чиито родители не могат да работят от вкъщи“, посочи тя.По думите й 319 млн. лв. ще са месечните помощи за отглеждане на всяко дете и за увеличаване на месечната помощ за отглеждане на деца под 1 година и за целевите помощи от 1 до 8 клас. Сред останалите мерки са 10 млн. лв. допълнителните помоши за отопление, 223 млн. лв. за хората с увреждания и 47 млн. лв. за хранителни продукти под формата на еднократна помощ от 120 лв. за пенсионери, чиято пенсия е от 300 до 369 лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.