0

„Зорница 4 км“. Табелата, която показва завоя от пътя Хасково-Кърджали е толкова олющена и избледняла, че буквите са напукани и са се разпънали в призрачен готически шрифт.

„Зорница 4 км“. Табелата, която показва завоя от пътя Хасково-Кърджали е толкова олющена и избледняла, че буквите са напукани и са се разпънали в призрачен готически шрифт.

Създават напълно погрешното впечатление, че упътват към нещо в което цари пустош и разруха. А всъщност показват пътя към китното и красиво хасковско село Зорница, сгушено в полите на Източните Родопи.

„Оправяме се чудесно с машинния вот, но лятото не е най-добрия сезон за избори. Затова и очакваме спад на избирателната активност“, убедени са местните хора.

Те се прочуха като най-прогресивните и най-оправни избиратели в цялата страна, след като сензационно на предишните парламентарни избори на 4-и април т.г. всички предпочетоха машината и в урната на попадна нито една хартиена бюлетина.

На изборите през април имаше регистрирани 601 избиратели в Зорница. От тях дадоха вота си 174 души, до един през машината. 168 от 174 гласа бяха за ДПС, 3 за ГЕРБ, 2 за БСП и един за ВМРО-НФСБ.

Изборната активност през ранната пролет беше 20,3 на сто, а ДПС спечели със смазващия за опонентите им резултат от 97,67 процента от всички гласове.

Сега са регистрирани 632 души, но избирателната активност едва ли ще се повиши.

Минути преди 12.00 часа в изборния ден гласува кметът на селото Сезгин Рашид. Той е седемдесет и шестият по ред избирател, дошъл да даде гласа си.

„Хората са в чужбина. Много от нас се препитават като сезонни работници. Голяма част от семействата имат поне по един близък, който в момента работи в Белгия. Изселниците от Турция не се върнаха това лято. Много се оскъпява пътуването с два ПСР-теста на човек“, обяснява ниския интерес преди обед кметът на Зорница.

Иначе хората са усмихнати и безгрижни. В Зорница живеят етнически турци, българи и роми, но отношенията са напълно приятелски. Няма никакво напрежение. Вместо това пред секцията и в близкото кафене звучат смях, шеги и закачки.

„Няма да се оправят нещата с избори до дупка. Трябва ни стабилна власт. И работа. За мен най-сериозни са тези, които няма да дойдат да гласуват, а ще жънат до вечерта. Каква е тази работа – избори по жътва?“ - уж роптае, но със широка усмивка, възрастен мъж пред 145 избирателна секция.

Тя е и единствената в селото.

Към 15 часа през нея са преминали вече 122 души. Избирателната активност вече е 19,3 на сто. Само с процент по-ниска от тази на 4-и април.

„Очакваме пикова активност привечер, непосредствено преди края на изборния ден. Много възрастни хора чакат да преминат жегите, а младите може би ще са се върнали от полето“, не крият надеждите си членовете на местната СИК.

Урната с номер 145 продължава да стои празна. Без нито една хартиена бюлетина.

Каквато си и остана на 4-и април.

„Тъжно е да гледаме празните къщи. Изборите ще минат и ще заминат. Но без поминък и добри заплати, които да задържат младите хора тук -тъмните прозорци в Зорница вечер ще се продължат да се увеличават“, убедени са местните хора.