След като вирусът стигна до НС: Обсъждат гласуване с хартиени бюлетини

След като вирусът стигна до НС: Обсъждат гласуване с хартиени бюлетини

Отлагат бюджета засега, чакат пробите на народните представители

Гласуванията в НС да се извършват с хартиени бюлетини. Този възможен вариант за работа на НС  са обсъждали парламентарните групи на извънредния председателски съвет, който се проведе сутринта  в сряда, след като стана ясно, че Хасан Адемов от ДПС е първият депутат с положителна проба от коронавирус.

Това наложи тестове да се правят на всички депутати в две столични болници – ВМА и Софиямед. Тези народни представители, които не са в София, пък се тестват в местните РЗИ-та в страната. В четвъртък проби ще трябва да дадат и служителите от администрацията и всички, с които Адемов е бил в контакт, тъй като последно е бил на работа миналата седмица.

След заседанието на съвета депутатите не са излязли с окончателно решение. Засега гледането на актуализацията на бюджета се отлага,  а пленарното заседание се отменя. Ще има  обаче

нов председателски съвет в четвъртък от 17.00 часа,

когато ситуацията отново ще се обсъди. Целта е дотогава всички проби на народните представители да са ясни.

Въпреки това са коментирали няколко възможности как да процедират, дори и да не се наложи карантина на целия парламент.

Една от идеите е депутатите да се преместят в другата сграда – бившия Партиен дом, където имат кабинети и са по двама в стая. Така ще се ограничи и струпването на много хора на едно място, както е в пленарна зала.  Подхвърлено било дали няма възможност да се ползва и новата пленарна зала „Света София”, която била почти готова, но все още без монтирана система за гласуване.

Гласуванията пък  можело да става чрез  таен вот с хартиени бюлетини, каквото конституцията позволявало. Друг обаче бил въпросът, че не става дума за избор на дадена длъжност, а за цял закон, какъвто е актуализацията на бюджета.  Проблемът се задълбочавал и когато текстовете ще трябва да се гласуват и на второ четене член по член, като за това се обсъждало дали депутатите да не се записват в списъци.

За сметка на това въпросът със заседанията на ресорните комисии бил по –лесно разрешим. Идеята е

комисиите да заседават дистанционно онлайн,

както в момента прави това МС и други институции.

Още преди няколко седмици, когато НС реши да заседава само извънредно, се обсъждаха и вариантите за онлайн заседания. От ДПС дори имаха идея на всеки от депутатите да бъде изваден електронен подпис, но за целта трябваше да се развие цяла нова електрона платформа, тъй като в момента сайтът на парламента не позволява регистрация или дистанционен вот.

При дебатите тогава БСП се възпротивиха на спирането на работата на НС и дори обвиниха ГЕРБ в диктатура, край на парламентаризма. Сега обаче на сбирката в НС, лидерът на БСП Корнелия Нинова заявила, че винаги е била за дистанционно заседаване. По-късно през деня Нинова коментира, че конституцията не позволява да се гласуват закони дистанционно. Какви са аргументите на соцлидера, четете тук.

От "Воля" пък излязоха с официална позиция, в която призовават НС да не спира работа, а депутатите да заседават и гласуват изолирани в кабинетите си в Партийния дом. В тази сграда те имали отделни кабинети, които разполагат с необходимата IT мрежа. Това позволявало пултовете за гласуване да бъдат преместени и инсталирани в стаята на всеки един депутат. По този начин всеки един ще можело да работи изолирано и да гласува от стаята си.  Наред с това мрежата позволявала и инсталиране на приложения за конферентен разговор между всички присъстващи в сградата депутати, който да се управлява изцяло от председателя на Народното събрание и от неговия компютър. Какви са аргументите на "Воля", четете тук.

Междувременно стана ясно, че Хасан Адемов ще бъде настанен в болница. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че се е чул с него и неговият колега се чувствал нормално. От НС пък пратиха съобщение до медиите с питане, дали някой техен представител е бил в контакт с Адемов, за да му бъде направено изследване и на него.

По-рано през деня шефът на националния щаб Венцислав Мутафчийски коментира мерките, които са взети в сградата на НС. „Има процедура, която се спазва  - прави се дезинфекция на самите сгради  и помещения. Тя се прави всеки ден в Народното събрание, както и в Министерския съвет, както и в болниците, както и в случаите, където са установени коронавирус инфектирани….", каза той и припомни, че парламентът не работи от миналия петък.  "Не е необходимо целият парламент да бъде поставен под карантина", подчерта ръководителят на щаба и добави, че ако тестовете на депутатите са отрицателни, те ще могат да продължат работа. „Ние не може да закрием държавата по този принцип“, каза той.

Изследват ги за COVID – 19 с PCR

Иначе тестването на депутатите започна рано сутринта – още от 9.30 и продължи през целия ден. Пред една от болниците, където те даваха проби, пък се изви опашка. От лечебното заведение потвърдиха, че спазят всички необходими мерки при снемане на пробите, а народните представители демонстрират дисциплина в очакване на своя ред. Депутатите се изследваха на самия вход на болницата, така, че да няма контактност по-навътре в лечебното заведение. Специалисти в защитни облекла и с шлемове взимаха проба на депутатите по метода PCR със специална сламка за взимане на проба дълбоко от носоглътката.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.