В уникална птицеферма в еленското с. Марян: Кокошки живеят във възрожденска къща

В уникална птицеферма в еленското с. Марян: Кокошки живеят във възрожденска къща

500 пернати ще се угояват и отглеждат по т.нар. американски метод

Уникална птицеферма за отглеждане на щастливи кокошки изграждат в еленското село Марян. Кокошарникът ще бъде с архитектурата на стара възрожденска къща от камък и дърво, каквито са голяма част от сградите в общинския град Елена.

В продължение на година и половина в нея 500 кокошки ще се угояват и отглеждат по т.нар. американски метод. Пернатите по цял ден ще могат да похапват и да се разхождат на свобода в двор с площ 250 кв.м. За да не напуснат кокошките двора, както и за да не влизат при тях хищници: лисици, чакали и домашни кучети, дворът е ограден с електропастири. Проектът за строежа на „възрожденския кокошарник” вече е съгласуван и одобрен от общинската администрация в град Елена. Хората в Марян посрещат с чувство за хумор идеята за новата птицеферм.

„Досега бяхме известни с това, че сме едно от най-старите селища в региона, че оттук е минала сестрата на Иван Шишман – Кера Тамара на път за султанския харем и с това, че тук преди 10 години тогавашния американски посланик Джеймс Пардю пи еленска сливова ракия. Що сега пък да не станем известни и с едни от първите свободни кокошки в България”, шегуват се местните зевзеци.

Американският метод на отглеждане на кокошки е изцяло безклетъчен и засега е приет за единствено задължителен в пет щата: Масачузетс, Мичигън, Орегон, Калифорния и Вашингтон. В тези щати е забранена продажбата на птиче месо и яйца от птицеферми, в които кокошките продължават да се отглеждат по остарели и нехуманни според местното селскостопанско законозателство методи, включващи затварянето в метални клетки и непускането на свобода през деня.

Според специалистите в бранша, вкусът на месото и яйцата от свободно отглежданите кокошки бил с много по-високо качество от този на отглежданите в клетка. Освен това, разхождайки се сами на открито пернатите си търсели и необходимите допълнително хранителни вещества от почвата. И не на последно място, разхождащите се на свобода кокошки давали и двойно повече яйца от затворените. В България фермите за свободни кокошки все още не са навлезли толкова, въпреки субсидиите, които Евросъюза отпуска по селскостопанските си програми.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.