В Южна Африка може да започнат да ядат слонове и жирафи

В Южна Африка може да започнат да ядат слонове и жирафи

Република Южна Африка обмисля радикален преглед на техния Закон за безопасност на месото, което според активисти за защита на дивата природа може да „проправи пътя” за слонове, носорози, жирафи и всяко посочено животно за консумация от хората, съобщи в. „Експрес“.

В Южна Африка правителство първо обяви, предложеното изменение на Приложение 1 на закона за безопасност на месото от 2000 г. през февруари, което все още предстои да бъде изпълнено.

Активисти за защита на дивата природа се опасяват, че промяната в закона може да позволи животните да бъдат изяждани от хората в бъдеще. Някои спекулират, че това може да е част от по-широк план за добавяне на повече същества в менюто и стартиране на рядка месна индустрия за международни пазари. Предложеното изменение е представено пред обществеността за коментар, фаза на процеса, която предстои да приключи в края на юни. Има допълнителни опасения, че предложените промени могат да изложат застрашените видове на по-голям риск, да създадат допълнителни проблеми с бракониерите и в най-лошия случай потенциално да увеличат риска от зоонотични предавания .

Поставени са въпроси относно новите предложения за закона за безопасност на месото поради потенциално притеснителна формулировка, която изглежда предполага, че всички животни - включително застрашени и застрашени видове - биха могли да бъдат подходящи за консумация от хора и животни.

Докато законът се занимава с „безопасността на животинските продукти“ по отношение на кланиците, вноса и износа и схемите за безопасност, държавни служители и активисти природозащитници се опасяват от най-лошото.

Те са обезпокоени от включването на 33 диви вида - включително носорози, жирафи, слонове и хипопотами - което изглежда прави „законно“ тези животни да бъдат „клани, консумирани, внасяни, изнасяни и продавани“.

Освен това актът „се прилага за всички други видове животни, които не са споменати, включително птици, риби и влечуги, които могат да бъдат заклани като храна за консумация от хора и животни“.

В пояснение, Министерството на земеделието, реформата на земята и развитието на селските райони пише на 6 май, че ако животните „не са включени в списъка“, те могат да бъдат „заклани без регулаторен надзор по отношение на безопасността на месото“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.