В търсене на дяволския етаж

В търсене на дяволския етаж

Пореден инцидент с асансьор ни напомни, че няма вечни неща. Късметът този път е помогнал да няма жертви. От години обаче е ясно, че немалка част от подемниците в жилищните сгради не се поддържат според правилата и на практика се крепят на магия.

Демек като се качим в тях винаги трябва да се надяваме на късмета. Започне ли кабината да стърже заплашително - се кръстим или псуваме и се чудим кой е дяволският етаж, та като го подминем, да се успокоим. Както е тръгнало скоро в кабините ще трябва да сложат различни амулети, за да ни пазят от злото.

Освен поддръжката другият проблем е, че никой не знае с точност колко са асансьорите в България. Няма и информация бройката на съоръженията, които трябва да отидат направо на скрап или поне да бъдат ремонтирани основно. За последното обаче липсва документация. Казват, че е изчезнала в мътните години след началото на т. нар. преход. Сега много трудно се намират и резервни части за тези машини, повечето, от които са на възраст над половин век. Някои ще кажат как на много места има и по-стари асансьори, работещи безупречно и ще са прави. Истината е, че за подобни ретро машини се изисква перфектна поддръжка, която у нас е само мечта.

В един вход на панелен блок най-често грижата за асансьора е станала в повечето случаи ... последна грижа. Дали заради манталитета ни, дали от откровена глупост, много от нас все още смятат поддръжката на подемника за чужда отговорност. Явно няма още дълго да можем да надмогнем пагубните рефлекси от времето на соца, каращи ни да не се интересуваме дори за собствената си сигурност. Оставям настрана вандалските прояви на чупене на стъклата и копчетата в кабината, което вече може да учуди никого.

Друг аспект на проблема е и стремежът ни, ако може за асансьора, най-често смятан от живущите във входа за орташка кобила, да се дават много малко пари. То и хайванчето обаче, ако не го храним редовно и със сносна храна - ще се поболее и ще се спомине. Същото е и с машината, нищо, че не диша.

От пинтилък, често породен от обикновен инат, най-често намираме самозвани техници за дребни пари да ни поддържат асансьора във входа. И след това се чудим защо съоръжението често се поврежда и накрая съвсем се скапва. После обикновено идва друг пишман майстор, който го закърпва до следващата повреда. От години пък се говори за подобряване на контрола на фирмите и техниците, занимаващи се с поддръжка на подемниците. Засега нещата, типично по нашенски, си остават само на книга. Да си спомним как при трагичния инцидент в блока до бул. „Цариградско шосе“ в София така и не се намери виновен. Много от малкото останали можещи хора в бранша споделят как често проверките на асансьорите се правят формално. За това много от машините на практика са се превърнали в руска рулетка.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.