В Търново растат приходите от общински данъци и такси

В Търново растат приходите от общински данъци и такси

Приходите в бюджета на Община Велико Търново от местни данъци и такси растат, въпреки негативите, породени от епидемията от COVID-19.

Един от положителните за икономиката белези е нарастването с около 100 000 лева на приходите от данъка върху сделки с имущество за януари – април 2020-а година спрямо същия период на 2019 г. С около 4,2 милиона лева по-малко са приходите от данъците върху сгради и моторни превозни средства, както и от такса смет – за периода януари - април 2020 г. спрямо първите четири месеца на 2019 година. Кметът Даниел Панов обаче подчерта, че тази цифра далеч не е константна и е пряко свързана с времето, когато карантинните и противоепидемични мерки в страната бяха в най-голям обем и засегнаха редица икономически дейности и голяма част от бизнеса в общината.

„Положителното развитие на ситуацията около епидемията позволи през настоящия месец да започне облекчаване на противоепидемичните мерки, възстановяване на хотелиерски, ресторантьорски и туристически услуги, макар и в намален обем. Срокът за плащане на данък сгради и данък МПС с отстъпка бе удължен с два месеца, както и времето за внасяне на първата партида на таксата за битови отпадъци. Очакваме част от несъбраните през първо и второ тримесечие приходи да бъдат внесени през втората половина на годината. Във всяка една бюджетна функция – образование, младежки дейности, спорт, култура и туризъм, социални дейности и др., където са отчетени намалени приходи, имаме и съответното редуциране на разходи. Това, което зависи от нас – да поддържаме финансовата стабилност, го правим. Разходите през тези четири месеца не са с изпреварващ темп спрямо същия период на миналата година“, обобщи кметът Панов.

И в периода на извънредната епидемична обстановка остават облекченията за граждани и бизнес, преустановили дейност заради епидемията. Те са освободени от плащане на наем за общинско имущество. Приети бяха и нови облекчения в сферата на културата - до 14 юни тази година ползвателите на Летния театър ще плащат 30% от определената такса, а Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ ще се предоставят безплатно при спазване на съответните противоепидемични мерки. Кметът Панов припомни и за инициативите в подкрепа на икономиката, които са определени от държавата. По мярката 60/40 са кандидатствали 86 работодатели от общината, което позволява запазването на 853 работни места. Други мерки са отпускането на 40 млн. лева от 1 юли за автобусните превозвачи, грантовете за микро- и малки предприятия, програмата за безлихвени кредити за работници. Предстои отварянето на процедура за грантове и за средните предприятия.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.