0

Н ай-честите сигнали за нарушения сред работодателите в туризма са за неспазване на работното време, незаплащане на допълнително положен извънреден труд и за липсата на документи, свързани с разпределението на работното време в обектите за контрол.

Най-честите сигнали за нарушения сред работодателите в туризма са за неспазване на работното време, незаплащане на допълнително положен извънреден труд и за липсата на документи, свързани с разпределението на работното време в обектите за контрол.

Те са характерни за туристическите обекти в няколко последователни предходни години, когато също са били преобладаваща част от констатираните нарушения, заяви шефът на областната „Инспекция по труда“ във Варна, инж. Иван Иванов.

Неплащане на положен труд и работа без трудови договори, са голямата част от сигналите, подавани в Инспекцията от работещи в сезонни туристически обекти през лятото, добави той.

През миналия активен летен туристически сезон инспекторите от дирекцията са извършили 523 проверки, като констатираните нарушения в сезонните туристически обекти не се различават от предходните три години.

„Относно подадените сигнали в този период, мога да ги разделя на две категории – сигнали от работещи в сезонните обекти и останали сигнали, които традиционно се подават при нас.

Сигналите, подавани от работещи в сезонни туристически обекти, характеризират нарушения с работно време и неплащане на положен труд. Другата линия е информацията за недеклариран труд – за работа без трудови договори“, каза още инж. Иванов.