Туристическият бранш ще прави бяла книга, в която ще сподели кои са топ 3 предизвикателства пред отрасъла и как могат да бъдат разрешени те. Това каза директорът на Инвестиционния форум „Хотелиерство и туризъм“ Георги Дутчев по време на конференция, посветена на инвестициите, управлението и маркетинга в туризма.

Книгата ще бъде изготвена на база анкети, попълнени от шефовете и хората в бизнеса, които директно ще изредят предизвикателствата на туризма в България. „Книгата няма да включва само оплаквания, а ще даде и идеи за решаване на проблемите, които имаме“, коментира Дутчев пред „Монитор“. По негови думи документът ще излезе този юни, а след това ще бъде изпратен до съответните организации и институции, откъдето да започне комуникация.

Според генералния директор на Grand Hotel Sofia и председател на новосъздадената Българска асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели Жулиета Серафимова у нас има предизвикателства от всякакво естество.

„Това е международна игра по международни правила,

които трябва да знаем“, коментира Серафимова. Тя завърши с призива браншът да има повече професионално самочувствие и да се учи един от друг като прилага наученото в реалността.

Околната среда, бизнесът и технологиите ще са основни двигатели на промяната в сектора в бъдеще. Такава теза изведе директорът по бизнес развитие в Училището по мениджмънт на швейцарското гостоприемство Рей Юниус. По негови думи, технологиите вече променят начините, по които купуваме продукти. Емоциите пък могат да бъдат засилени чрез използването на дигитализацията. „Това ще го правят хотелиерите, а не други хора“, поясни Юниус.

Вече


не звездите, а популярността ще определя успешен ли е хотелът.


Нов клиент пък ще струва 5 пъти повече, отколкото един лоялен такъв, защото вече всички четат мнения и коментари в Интернет. Очакванията са до 2020 г. броят на туристите да нарасне до 1.4 млрд. души като най-голям ръст ще види Европа -46%. До 2030 г. числото ще стане 1.8 млрд., а Европа и Тихоокеанският регион ще имат най-сериозен ръст със съответно 41% и 30%. В момента най-бързо се развиват дестинациите Индия, Китай, Тайланд, Индонезия, Перу и Кения.

„Преди хотелите предлагаха услуги, днес те предлагат запомнящи се събития“, коментира директорът по бизнес развитие в Училището по мениджмънт на швейцарското гостоприемство Рей Юниус. Според него подходът към всеки клиент трябва да е индивидуализиран, а не да е гъвкав и приспособяващ се. „Приключението на госта започва не от момента, в който е на рецепцията, а още когато прави резервацията по Интернет“, посъветва Юниус. Бъдещите хотелиери пък ще трябва да могат лесно да се приспособяват към различни екипи, ще трябва да имат дигитални умения, както и умения за работна на международно ниво, а характерите им ще трябва да са по-гъвкави, креативни и иновативни. „65% от децата днес ще работят професии, които все още не са създадени“, довърши Юниус.


България също не изостава и се оформя като бързоразвиваща


се дестинация с устойчив растеж. През 2018 г. страната ни е на 2-ро място на континента по ръст в нощувките - 15% нагоре в сравнение с 2017 г., сочат данни на ресорното министерство.

В момента 1 на всеки 10 професии е свързана с туризма, а 10,5% от световното БВП се формира от отрасъла. До 2025 г. ще бъдат създадени 72.9 млн. нови работни места и цели 1.5 млн. стаи за гости в Тихоокеанска Азия. Годишният ръст пък ще бъде 3.8%.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

15-годишна бг ракия грабна награда от Панаира

36 са наградените в първото издание на конкурса „Нов продукт за българския пазар“, съобщиха от панаира. В конкурса се състезаваха участници в изложбите „Фудтех“, „Винария“ и „Вкусове от Италия“, които се провеждат в Международен панаир Пловдив до 23 февруари 2020 година. 

Аврамова: Гражданите да не се подвеждат от камерите, че ще бъдат глобени

„Всички бяхте свидетели на гнева на премиера. Упрекът към АПИ е заради скъсаната комуникация с населените места“. Това заяви регионалният министър Петя Аврамова в ефира на Нова телевизия във връзка ескалиралото напрежение в населените места около София заради пътища, за които се изисква винетна такса.

Искри между президента и кабинета и за енергийните проекти

Искри отново припламнаха между президента Румен Радев и правителството. След заседанието на кабинета в сряда министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви пред журналисти в МС, че преговорите с "Газпром" за цената на природния газ се водят от страна на правителството.