ПРОВЕРКА УСТАНОВИ: В Турция пускат само с Pfizer
2

След като обявиха облекчаване на пропускателния режим

ПРОВЕРКА УСТАНОВИ: В Турция пускат само с Pfizer

Отказаха се от тестването на границата, за да няма задръствания

Облекченията, въведени от Турция за преминаване от България, на практика са само за българи, ваксинирани с ваксианата на Pfizer. Само те могат да се възползват от отмяната на задължителните PCR тестове.

От вторник това е възможно, но излиза, че само за Pfizer. Турските власти са оторизирали само сертификатите на Pfizer и китайската Sinovac. Китайската ваксина обаче не е разрешена в България. Излиза, че българите, ваксинирани с Pfizer, са във формата на облекчените мерки. Ако сме ваксинирани с Moderna, AstraZeneca или Janssen, трябва да имаме PCR отрицателен тест, за да влезем в Турция. Граничните власти на югоизточната ни съседка признават и документ за преболедуване на COVID-19, издаден от българска болница. Той обаче трябва да бъде преведен на турски или английски език.

Деца до 18 години, ако пътуват с родители, които имат сертификат на Pfizer или Sinovac, или документи за прекаран COVID-19, не са длъжни да имат отрицателни PCR тестове и няма да бъдат поставени под карантина. Заради всички тези фактори няма рязко увеличен трафик към Турция от България. Гастарбайтерите от Западна Европа вече тръгнаха, но всички са с предварително извадени отрицателни ПСР тестове. Все още никой не разчита само на сертификат заради многото условности и неясноти от турска страна. Затова и все още няма опашки от мераклии за евтин пазар в Одрин, установи проверка на “Монитор” на границата към 16,30 часа във вторник.

Все още не е заработила лабораторията за евтини PCR тестове на турска територия, съобщават турските медии. Тя трябва да бъде открита по настояване на Търговско-промишлената палата в Одрин, за да облекчи преминаването през Капитан Андреево и Капъкуле. Първоначално беше обявено, че всеки влизащ от България ще може да се тества на турската граница в мобилни пунктове срещу равностойността на 20 лева, но засега такива пунктове няма. Турците се отказали в последния момент от тях заради голямото задръстване, което предизвикват.

Според наблюденията на петте камери на турските власти на Капъкуле трафикът в първия ден от либерализирането на мерките е слаб и основното движение е на товарни автомобили. В групата "На пазар в Одрин" оживлението е голямо и хората са в готовност за пътуване, но за момента се въздържат заради противоречивата информация за тестовете.

Иначе официално на лицата, които влизат в Турция през граничните пунктове на територията на валийството в Одрин, считано от 1 юни, няма да се изисква да представят документ за негативен PCR тест и спрямо тях няма да се прилагат изисквания за карантина. Това обяви в съобщение до медиите валийството (областната управа) на Одрин. Турските гранични и санитарни власти ще признават издаден от съответната страна официален документ за приключена ваксинация, която трябва да е с давност не по-малко от 14 дни преди влизане в страната. От тест и карантина са освободени и пътуващите, които удостоверят също с официален документ, че са преболедували от коронавирус през последните 6 месеца.

Либерализацията на гранично-санитарния режим не се отнася до граждани, които пристигат от Афганистан, Бангладеш, Бразилия, Република Южна Африка, Непал и Пакистан, както и за всички, за които има данни, че са пребивавали в една от изброените страни през последните 14 дни. Това уточнение засяга и български граждани, ако през последните две седмици са били в някоя от изброените държави.

Според комюникето на валийството те трябва да изпратят 72 часа преди влизането си в Турция негативен PCR тест и дори при неговото наличие ще бъдат подложени на 14-дневна карантина в района на Одрин в специално определени студентски общежития. Важно за семействата, които планират почивка в Турция, е да знаят, че за деца на възраст над 6 години се прилагат ограниченията за възрастните - без тест могат да влязат само ако са преболедували или ваксинирани. Според информация от пътуващи и от граничните власти от турска страна от последните часове Турция не признава бързите антигенни тестове, а само PCR.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.