В СУ „Цар Симеон Велики“ провеждат и педагогическите съвети дистанционно, чрез Microsoft Teams
5

В СУ „Цар Симеон Велики“ провеждат и педагогическите съвети дистанционно, чрез Microsoft Teams

Видинското  средно училище  „Цар Симеон Велики“ успешно се справя с предизвикателството, наречено дистанционно обучение. Ученици и учители активно работи с програмата Teams на Microsoft – не само че 90% от учебният процес се осъществява посредством тази програма, но чрез нея вече се провежда втори  педагогически съвети.

  „На практика за нас почти няма разлика в сравнение с нормалното протичане на такъв съвет. За щастие, ние сме от училищата, разполагащи с всичко необходимо, за да работим онлайн“, каза директорът на СУ „Цар Симеон Велики“ Венцислав Станев. По време на педагогическият съвет той беше единственият човек в сградата на училището – колегите му от педагогическия колектив участваха в заседанието от домовете си.

  Станев сподели, че училището има с какво да се гордее по отношение организацията на учебния процес. „Учениците работят, учителите работят – наистина постигнахме много добри резултати. Изумен съм колегите колко много се подкрепят, споделят опит – това, което се случва, е прекрасно“, каза директорът. Допълни, че нещата стоят добре и при по-малките ученици, които са силно мотивирани, а и родителите ,и бабите и дядовците им са покрай тях и им помагат. Венцислав Станев разказа, че сутринта преди педагогическия съвет е имал час със свои ученици в 11 „б“ клас – от 23-ма ученици, 21 са били във виртуалната класна стая. „Имаме малки притеснения, че дори малко прекаляваме с информацията, която даваме на учениците“, сподели директорът.

   От почти 1000 на брой ученици, които се обучават в училището, само  83-ма нямат необходимите технически условия за равнопоставено участие в дистанционното обучение, каза Станев. „Опитваме се и чрез други канали да ги включим. Има и малка група ученици, които трудно ги вкарваме в учебния процес. Но като цяло, според мен, нещата вървят добре“, коментира той.

   Тази година СУ „Цар Симеон Велики“ се готвеше за особено тържествено отбелязване на своя патронен празник 11 май – идеята на ръководството бе тогава учениците да влязат отново в изцяло модернизираната сграда на своето училище, която е паметник на културата и е строена в далечната 1923 г. Мащабният ремонт вече е на своя финал, в момента се внасят новите мебели за класните стаи, но засега в тях няма как да се завърнат учителите и учениците. „Трябва да се съобразяваме със ситуацията, защото случващото се не е шега. Смятам, че в България са взети навременни и добри мерки и като цяло хората се съобразяват с препоръките. Наистина идеята ни бе на 11 май да направим тържество, да влезем в училището и да се възстанови учебният процес в нашата сграда. Но ще го отложим малко“, сподели Венцислав Станев.

    Много добре се работи с платформата Microsoft Teams, и то не само в Средно училище „Цар Симеон Велики“, коментира началникът на Регионално управление на образованието – Видин Веселка Асенова. Тя посочи, че вече и служителите на РУО имат акаунти за платформата. Асенова отбеляза, че Средно училище „Цар Симеон Велики“ е облагодетелствано от факта, че част от колектива му е Цветанка Стоянова, която е ръководител направление ИКТ. „Искам да благодаря на г-жа Стоянова, която е един от обучителите в платформата edumon.bg – тя направи пет обучения, които са качени на тази платформа. Стоянова винаги е била в крак с най-новото в информационните технологии. Освен че направи тези пет обучения, тя проведе отделно шест обучения на своите колеги в Средно училище „Цар Симеон Велики“, обясни началникът на РУО – Видин.

    Тя отправи  благодарност за пореден път на колегите в училищата, на родителите, на учениците за целия труд, който полагат. За наистина кратко време всички се пренастроихме за обучение по нов начин, но изключително отговарящ на тенденциите на 21 век“, е категорична Веселка Асенова.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.