Водоноски снабдяват жителите на  Стрелча с вода вече втори ден, след като заради поройните дъждове средногорското градче остана без водоподаване.

Местната община е закупила и минерална вода, която ще раздава на хората. В понеделник бе обявено бедствено положение, считано до 17 юни, но,според запознати, то може да бъде удължено предвид компрометирането на водовземните съоръжения. Единственият водопровод в района е замърсен с тиня и кал след пороите от последните дни.

Огромното количество вода е разрушило част от подпорните стени на единствения водопровод, който захранва града. Вече са изчерпани и запасите в резервоарите в града. На някои места те са замърсени с тиня и отпадъци. Паднали са подпорни стени ,има и оголени тръби. Кметът Стойно Чачов алармира, че са необходими спешни аварийно-възстановителни дейности.

От общината признават, че могат да се справят с проблема само с помощ от държавата. Водопроводът, който захранва Стрелча с питейна вода, е с дължина 7 км и е строен през 1947 г., обясни кметът на общината Стойно Чачов. Според него местните власти опитали да нормализират водоподаването поне за битови нужди, но безуспешно. Нямаме откъде другаде да вземем вода-това е единственият ни водопровод, поясни Чачов.

Кметът е поканил на място лицензирана проектантска фирма, която да направи проект за нов водопровод и да изчисли какви средства и време са нужни за изграждането му, като се има предвид, че трасето е планинско. Вероятно става дума за милиони,с които ние неразполагаме, категоричен е кметът.

Шефката на Регионалната здравна инспекция в Пазарджик д-р Фани Петрова коментира, че не е била уведомена за бедственото положение-нито от „В и К“-дружеството, нито от общината. Ако водата е затлачена с тиня, трябва незабавно да се направи хиперхлориране. В противен случай, попадайки в човешкия организъм, може да доведе до стомашно-чревно неразположение.

След обяд от КЕВР информираха, че са поискали от ВиК дружеството в Стрелча да изготви писмен доклад за населените места и броя на жителите, засегнати от нарушеното водоснабдяване, експлоатационното състояние на поддържаните ВиК активи, компрометираните водоизточници, както и за броя и резултатите от взетите проби за качество на питейната вода от момента на възникване на проблема. Дружеството следва да информира подробно и за установените причини, довели до рязко влошаване на качеството на предоставяната водоснабдителна услуга.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Пазарджик иска отмяна на винетките в три участъка

Община Пазарджик изпрати повторно искане до Агенция „ Пътна инфраструктура“, с копие до Министерски съвет да й бъде предоставена поддръжката за собствена сметка на участъци от републиканските пътища на нейна територия, като същите бъдат освободени от заплащане на винетни такси.

Туристически обекти в Белово с вход свободен днес, в Брацигово-утре

Туристически забележителности в общините Белово и Брацигово ще са с вход свободен съответно на 21 и 22 февруари-като част от инициативата на Министерството на туризма“ Денят за вас“ . За обектите край Белово е осигурен и транспорт. Днес с вход свободен са туристически забележителности в Белово, ден по-късно – на 22 февруари, без такси ще са туристически и културно-исторически обекти в Брацигово.

Теснолинейката Септември –Добринище с допълнителни вагони за 3 март

На 3-ти март „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД ще осигури пет допълнителни вагона към състава на влак „Родопи”, който се движи по маршрута Септември-Добринище. Влаковата композиция ще пътува с увеличен състав във връзка с превърналата се в традиционна инициатива на Гражданско сдружение „За теснолинейката“ под мотото „На 3-ти март: Заедно в теснолинейката”.