Възстановяват 100-годишен локомотив на септемврийци

В Стара Загора

Възстановяват 100-годишен локомотив на септемврийци

Изоставеният на произвола на съдбата близо 100-годишен локомотив, с който през 1923 година са се изтеглили към Нова Загора след поражението участниците в Септемврийското въстание ще бъде възстановен в първоначалния му вид, съобщи кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Постигната е договореност по казуса като общината ще осигури необходимото финансиране и материали за ремонта и пребоядисването, а служители на жп гарата ще извършат ремонтите. Това ще се случи успоредно с течащия в момент основен  ремонт на гарата за над 10 млн лв.

Антиката, която е закупена от Царство България през далечната 1922 година от завода Hanomag в Хамбург  е била  поставена върху бетонов постамент по инициатива на някогашните пионерчета и до 10 ноември 1989 е място за преклонение. След настъпилите в страната промени локомотивът със сериен №555 е забравен, паметната плоча е открадната, а поне от десетилетие ламарините не са пребоядисвани.

По документи парното возило се води към музея на БДЖ в Русе, но там отдавна са забравили за съществуването му. На няколко пъти са били правени постъпки за евентуалното му прехвърляне към община Стара Загора, но така и не се е стигнало до положителен изход в преговорите, спомнят си ветерани от държавните железници. Те припомнят, че дори имало идеен проект в съседство с локомотива – септемвриец да бъде поставен оцелелият по чудо вагон от царския влак, ползван от принц Кирил през Балканската и Първата световна война. Намерението се провалило след като преди 2 години вагонът бил откаран към София уж за реконструкция и пускането му по релсите в парка Врана.

След ремонта локомотивът ще бъде една от атракциите на станционната градина, където също се извършва мащабен ремонт.

По думите на кмета на Стара Загора затварянето на подлеза от градината към гарата се наложило поради липсата на документи, които да узаконят съоръжението.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.