В Стара Загора: Създават сектор за болни от COVID-19 родилки

В Стара Загора: Създават сектор за болни от COVID-19 родилки

Специален сектор за прием и лечение на болни от COVID-19 родилки се обособява при Акушеро-гинекологичната клиника към УМБАЛ – Стара Загора, съобщи изпълнителният директор на здравното заведение проф. д-р Йовчо Йовчев и  припомни, че клиниката е от трето ниво и на практика обслужва цялата югоизточна България.

Разделянето на два сектора е заради високият брой на болни от коровирусната инфекция родилки и липсата на места в клиниката по пулмология, където са били настанявани до момента.

Родилките с отрицателен тест на коронавируса и с нормално здравно състояние ще бъда пренасочвани към други болници на територията на града. Сходна е ситуацията в неонатологичното отделение, където ще се обособят два сектора.

В четвъртък от старозагорската държавна болница е била изписана 24-годишна родилка, която е прекарала близо два месеца там заради вирусното заболяване. Жената е в добро здраве, здраво е и новороденото. Междувременно е спасена нейна връстница, която е прекарала тежък инсулт, жената е в 28-та гестационна седмица и според лекарите много трудно ще бъде задържането на плода.

На 8 април в старозагорската УМБАЛ има 172  настанени за лечение на коронавирус, като свободни са само 25 легла. 7 от хоспитализираните са интубирани, 7 са на кислородни маски, 6 са починалите за денонощието.

По-късно през деня от РЗИ-Стара Загора съобщиха официално:

Със Заповед на министъра на здравеопазването № РД-02-50/25.03.2021 г. е създаден Експертен консултативен съвет по въпросите за оказване на медицинска помощ на бременни и родилки в условията на епидемично разпространение на COVID-19. Разработени са общи правила и алгоритми за поведение при бременни, родилки и новородени с COVID-инфекция, които са предоставени на лечебните заведения, оказващи родилна помощ. За координатор за област Стара Загора е определен доц. Николай Лазаров – началник на Клиниката по акушерство и гинекология към УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ АД - Стара Загора.

Клиниката по акушерство и гинекология и Клиниката по неонатология на Университетската болница са единствените на територията на област Стара Загора с най-високото трето ниво на компетентност. С цел осигуряване на необходимата медицинска помощ за бременни и родилки, положителни за COVID-19, в лечебното заведение се създава специален сектор, като са спазени всички противоепидемични правила за изолиране и непресичане на потоците.

В останалата база на Клиниката по АГ ще се приемат за лечение, наблюдение или раждане бременни и родилки, с отрицателни лабораторни изследвания за COVID-19 и с риск от раждане на недоносен плод, бременности с повишен и/или реализиран риск, за които се изисква медицинската помощ да бъде оказана в структура с най-високо ниво на компетентност.

Бременните, при които липсва повишен риск и не се очаква раждане на недоносен плод, ще бъдат приемани в останалите две лечебни заведения, оказващи родилна помощ в град Стара Загора, при спазване на изискванията на Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.