0

Д ва сборника, посветени на 140-та годишнина от рождението на позабравените писатели Георги Илиев /1881-1961/ и Димитър Подвързачов /1881-1937/ ще бъдат представени в понеделник при старта на Есенните литературни дни в Стара Загора.

Два сборника, посветени на 140-та годишнина от рождението на позабравените писатели Георги Илиев /1881-1961/ и Димитър Подвързачов /1881-1937/ ще бъдат представени в понеделник при старта на Есенните литературни дни в Стара Загора.

Книгите са дело на специалистите от музея „Дом Литературна Стара Загора“ и регионалната библиотека „Захари Княжески“ с финансовата подкрепа на общината.

Георги Илиев е автор на първата книга с фантастична тематика – романът „О-Корс“ излиза от печат през 1930 година, а вторият „Теут се бунтува“ получава награда от някогашното министерство на просвещението 4 години по –късно.В  архива на писателя са намерени неиздадени ръкописи на още два романа в същия жанр с работни заглавия „Смърт в небесата“ (от 1946 г.) и „С космическа ракета“ (по-ранно заглавие: „До Сатурн и Венера“) – вероятно от края на 40-те и началото на 50-те години.Предполага се, че първият ръкопис е по-ранен вариант на друг роман, чието име самият Георги Илиев е посочил на контратитула на романа „От вятър отвяни“ сред своите вече издадени творби. Там стои заглавието „Под ново слънце“ и благодарение усилията на Елена Боева (дипломантка на проф. Иван Сарандев) е открито писмо, от което става ясно, че романът все пак не е излязъл. Имало е готови около 6 коли от него, но Министерството на просветата е отказало хартия и по-късно ръкописът е изчезнал по време на бомбардировките над София, когато сградата на издателството е срутена.

Димитър Подвързачов е автор на поезия, сатира и драматургични произведения, бил е преводач и издател. Работил е съвместно с Александър Божинов, Александър Паскалев, Елин Пелин и Йордан Йовков. В различни периоди в дома му са живели  Димчо  Дебелянов и Николай  Лилиев. Автор е на  „Хумористични, драски, фейлетони и парадокси“ (1933) и на книгите за деца „Крачун и Малчо“ (1932 – 1933) и „Война в джунглата“ (1934). Тазгодишните Есенни литературни дни в Града на липите ще се проведат от от 11 октомври до 6 ноември. Програмата им предвижда да представи пред публика както нови, така и известни автори, сред които Георги Господинов, Мария Донева, Любен Чаталов и др. В техните рамки ще се проведе и 38-то издание  националният младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“, за което свои творби са представили 99 автори на мерената реч от цялата страна, сред тях е и младеж , живеещ в Дъблин , Ирландия.