В Стара Загора Припомнят юбилейно позабравени писатели
2

В Стара Загора Припомнят юбилейно позабравени писатели

Два сборника, посветени на 140-та годишнина от рождението на позабравените писатели Георги Илиев /1881-1961/ и Димитър Подвързачов /1881-1937/ ще бъдат представени в понеделник при старта на Есенните литературни дни в Стара Загора.

Книгите са дело на специалистите от музея „Дом Литературна Стара Загора“ и регионалната библиотека „Захари Княжески“ с финансовата подкрепа на общината.

Георги Илиев е автор на първата книга с фантастична тематика – романът „О-Корс“ излиза от печат през 1930 година, а вторият „Теут се бунтува“ получава награда от някогашното министерство на просвещението 4 години по –късно.В  архива на писателя са намерени неиздадени ръкописи на още два романа в същия жанр с работни заглавия „Смърт в небесата“ (от 1946 г.) и „С космическа ракета“ (по-ранно заглавие: „До Сатурн и Венера“) – вероятно от края на 40-те и началото на 50-те години.Предполага се, че първият ръкопис е по-ранен вариант на друг роман, чието име самият Георги Илиев е посочил на контратитула на романа „От вятър отвяни“ сред своите вече издадени творби. Там стои заглавието „Под ново слънце“ и благодарение усилията на Елена Боева (дипломантка на проф. Иван Сарандев) е открито писмо, от което става ясно, че романът все пак не е излязъл. Имало е готови около 6 коли от него, но Министерството на просветата е отказало хартия и по-късно ръкописът е изчезнал по време на бомбардировките над София, когато сградата на издателството е срутена.

Димитър Подвързачов е автор на поезия, сатира и драматургични произведения, бил е преводач и издател. Работил е съвместно с Александър Божинов, Александър Паскалев, Елин Пелин и Йордан Йовков. В различни периоди в дома му са живели  Димчо  Дебелянов и Николай  Лилиев. Автор е на  „Хумористични, драски, фейлетони и парадокси“ (1933) и на книгите за деца „Крачун и Малчо“ (1932 – 1933) и „Война в джунглата“ (1934). Тазгодишните Есенни литературни дни в Града на липите ще се проведат от от 11 октомври до 6 ноември. Програмата им предвижда да представи пред публика както нови, така и известни автори, сред които Георги Господинов, Мария Донева, Любен Чаталов и др. В техните рамки ще се проведе и 38-то издание  националният младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“, за което свои творби са представили 99 автори на мерената реч от цялата страна, сред тях е и младеж , живеещ в Дъблин , Ирландия.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.