В Стара Загора преосмислят размера на нова мегазала след решение на КЗК

В Стара Загора преосмислят размера на нова мегазала след решение на КЗК

Нова серия от разговори с архитектите и спортната общественост за евентуално преосмисляне размерите на новата многофункционална зала в парк „Артилерийски“, за който до сега от държавата са предоставени 14,5 млн. лв ще проведе кметът на Стара Загора Живко Тодоров след решението на КЗК за прекратяване на процедурата по избор на проектант.

Към този момент залата е предвидена за 5 200 седящи места, като за цялостното и изграждане са предвидени 25 млн лв. За остатъка от нужната сума общината ще разчита отново на държавния бюджет, предварителните сметки показали че годишно за поддръжката на съоръжението ще бъдат необходими между 0,5 и 0,8 млн лв .

Със свое решение от 21 януари комисията за защита на конкуренцията  установи конфликт на интереси между членове на конкурсно жури и победителя  в надпревара за идеен проект .Заседанието на  КЗК е било  14 януари, с решението  се указва на общината да прекрати процедурата, по която  през 2020 година е бил определен победител в лицето на  „Атек ВД“ ЕООД. Комисията е образувала производството по жалба на участника в процедурата консорциум „Архитектурно бюро Авангард“ ООД – Мердж Студио“ ЕООД, чийто проект е класиран на седмо място. Жалбата е била подкрепена от още двама от участниците, единият класиран на второ място.

В мотивите на решението си от КЗК са обявили, че в конфликт на интереси са няколко от членовете на журито:сред тях са ректорът на УАСАГ, преподаватели и членове на академичния съвет и собственика на спечелилото търговско дружество.  Аналогична е ситуацията и с още един от участниците: „Десет архитекти“ ЕООД. В конкурсната процедура са участвали общо 10 дружества, други две не са били допуснати.Класираните на първите три места са наградени съответно с по 20 000,10 000 и 5 000 лв.

От КЗК са категорични, че решението на кмета на общината за крайното класиране е незаконосъобразно и го отменя, преписката се връща за община Стара Загора като възложител с указание да отмени процедурата. Решението може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред ВКС, но кметът  заяви, че това няма да бъде сторено и че ще изпълни указанията.

Предстои след дискусия да бъде обявена обществена поръчка за технически проект, от общината смятат, че това може да се случи до няколко месеца и нямало опасност да бъдат загубени предоставените държавни средства.Решението на КЗК предизвика истинска буря в социалните мрежи, част от коментиращите смятат че подобна зала е излишна на града в условията на пандемията заради коронавируса.Не липсват и такива, които смятат, че издръжката на съоръжението е непосилно за бюджета.Кметът на Града на липите припомни, че изискването за 5 200 места е заради желанието тук да се провеждат европейски и световни първенства по различни спортове.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.