Полиция блокира гето, събориха 24 незаконни къщи
7

Полиция блокира гето, събориха 24 незаконни къщи

24 незаконни постройки бяха съборени в съществуващо от две десетилетия ромско гето в крайния старозагорски квартал „Кольо Ганчев“. Багер навлезе сред бараките, обитавани от над 50 мъже, жени и деца след като още в 7,00 часа на 14 ноември махалата беше блокирана от тежко въоръжени и снабдени с щитове и каски полицаи.

От съображения за сигурност и за да не се нагнетявало напрежение, журналистите не бяха допуснати до обекта. Официална информация беше дадена едва три часа по-късно. Живеещите в района трябваше да удостоверяват адресната си регистрация с личните карти, за да бъдат допуснати до домовете си.

До принудителното премахване се стигна след продължила близо 2 години административна процедура за общо 58 постройки, половината от които били съборени доброволно от обитателите им през м.г., коментира инж. Ангел  Стоманярски, началник – отдел „Контрол по строителството“ при община Стара Загора.

Около 40 000 лв. от бюджета на общината ще струва събарянето и разчистването на терена от близо 4 дка, те ще бъдат платени на кооперация „Синвекс“,която е спечелила обществената поръчка за тази дейност. Тепърва съществуващото УПИ 1/838 в квартала ще бъде разделяно на парцели, които ще се продават на търг. Част от незаконните обитатели са поискали да им бъдат предоставени имоти на същото място, но след като разбрали, че ще трябва да играят на търг, се отказали.

Бараките, някои от които с масивни основи, са били вдигани по различно време. Няма улици,канализация, течаща вода и съответно адреси. По неизвестен начин обаче е прокарано осветление, така и не станало ясно на чие име и по какъв път е открита партида за заплащане на тока.

Акцията по събарянето съвпадна с предварително обявения ден за отчет на кмета Живко Тодоров за свършеното от него и администрацията му в предпоследната година от втория му мандат. Като чиста случайност определиха чиновниците това съвпадение. Сметките показват, че за 7 години в тези два мандата са били съборени освен тези 48 бараки още 60 в изцяло ромския квартал „Лозенец“. Там вървяла процедура за още 56 незаконни къщи, тяхното събаряне обаче нямало да се случи до края на годината.

Обитателите на гетото мълчаливо товареха мебелите и покъщнината си на каруци, за да се изнесат при приятели и роднини в града и околните села. Никой от тях не пожела да коментира случващото се под погледите на полицаите от кордона. Служители на МВР, пожелали да останат анонимни, съобщиха, че в акцията са били привлечени свободните от наряд униформени, за да не бъде „оголван“ града от охрана.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.