В Стара Загора планират 233 бона повече за местния парламент

В Стара Загора планират 233 бона повече за местния парламент

С 233 000 лв. повече в сравнение с предходната 2019 година да струва издръжката на местния парламент и омбудсмана, като сумата достигне 903 635 лв., предлага старозагорската общинска администрация, стана ясно на задължителното публично обсъждане. За възнаграждения на 51 общински съветници, в това число на председателя и обществения последник с неговия помощник са планирани 853 635 лв., а за плащане на цялата дейност се предвиждат 50 бона.

От администрацията напомнят, че възнагражденията на избраниците са процент от заплатата на председателя, който има право на 90 на сто  заплатата на кмета , която към момента е в рамките на 2 300 лв , но има възможност за „таван“ от 5 хилядарки.До момента няма внесено предложение от нито един старейшина или група за промяна на старите възнаграждения , установи репортерската проверка. 1680 лв е брутното възнаграждение на председателя, след всички удръжки той се разписва на ведомостта за чисти около 1 200, а колегите му съветници прибират между 580 и 600 лв.

Сумата само изглежда голяма, кълнат се дългогодишни старейшини, които са категорични че при проект за бюджет на община като Стара Загора в рамките на 177 258 390 лева/заедно със средствата от европейските програми/ перото за „парламента“ е минимално необходимото.От 8 години не са пипани възнагражденията за съветници, пресметна бившият вече председател , юристът Таньо Брайков, който не изключва предложенията да бъдат внесени на 13 февруари, когато ще бъде обсъждането на проекта  за бюджет.

Справка в проекта показва, че за функционирането например само на градските библиотеки са предвидени едва 200 000 лв, а за подпомагане на двата театър /куклен и драматичен/ сумата е 80 869 лв.Само издръжката на сградата на операта, която е общинска собственост м.г. са изразходвани над 300 000 лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.