В Стара Загора  Чистят борч на болница със замени на терени и сгради

В Стара Загора Чистят борч на болница със замени на терени и сгради

6-етажна масивна сграда в идеалния градски център, където десетилетия наред се е помещавал акушеро-гинекологичният комплекс да бъде разменен за борч в размер на малко над 2 млн лв., предлагат старозагорските общински съветници.

Борчът е натрупан от държавната УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Кръстевич“ и е основно заради неплащана такса за битови отпадъци.

Данъчната оценка на сградата е в рамките на 6,4 млн лв без ДДС, разликата ще бъде покрита от фиктивна продажба на 4 терена, върху които се намират различни сгради от комплекса на здравното заведение.

Терените са с обща площ от малко над 24 дка, оценени на 3,8 млн лв, показват разчетите.

Намерението е при реализация на замяната сградата на някогашния АГК да бъде използвана за пребазиране на извънболничната помощ и тя да се превърне в съвременен общински здравен и рехабилитационен център. На този етап липсват конкретни пресмятания колко ще струва ремонтът и обзавеждането и откъде ще се намерят средства при положение, че обектът не е заложен в тазгодишния бюджет на общината.

Предложението е направено от кмета Живко Тодоров, то беше внесено като извънредна точка в дневния ред на майската сесия и се  наложи  ресорните постоянни комисии да се произнесат буквално в последния момент. За замяната гласуваха 49 от общо 51 съветници.

Преговорите за тази сделка се водят от близо 4 години, през пролетта   на м.г. дейността на акушерите и неонатолозите бе прехвърлена в основната сграда на УМБАЛ, като за целта министерството на здравеопазването инвестира над 1 млн лв.

Веднъж вече държавата, която е мажоритарен акционер в УМБАЛ отказа замяната, припомнят запознати с проточилата се процедура. Според изпълнителния директор , проф. д-р Йовчо Йовчев до ново гласуване можело да се стигне през юли, когато ще има общо събрание на акционерите.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.