В Созопол се състезаваха за най-вкусната осолена риба
2

В Созопол се състезаваха за най-вкусната осолена риба

Рибният фест предизвика фурор

Атрактивен кулинарен конкурс за най-вкусната осолена риба предизвика истински фурор в Созопол. Майстори-кулинари и ценители-дегустатори се събраха в морския град. Първите - да покажат виртуозност по солени рибни мезета, а вторите - да се насладят на вкусните шедьоври. 

Надпреварата за най-вкусна осолена риба се превърна в ожесточена битка. Стари морски вълци, рибари и домакини мериха сили в конкурса, за който бяха предвидени и парични награди. Още от ранни зори в Коледния базар "Кулата" се появиха "гирлянди" от сушени чирози и веяни скумрии, а на дълги маси бяха подредени изкусно приготвени рибни деликатеси като аншоа, гарнирана с черен хайвер, паламуд-лакерда и чернокоп върху канапе от  домашни ванилови курабийки с крем от кестени. Повечето от участниците в състезанието заложиха на стари рибарски рецепти, типични за Созопол, други извадиха блюда, приготвени по тайни рецепти, пазени от поколения, а най-амбициозните решиха да импровизират в стил гурме. Близо двайсетина кулинари мериха сили с авторски рибни мезета. Сред тях беше и холандецът Боб, който от няколко години живее в съседния град Черноморец. 
 Майсторлъкът и кулинарните умения на професионалните рибари и познавачите на тънкостите при приготвяне на осолена риба бяха щателно оценявани от компетентно жури, което беше изключително затруднено в избора си. След дълъг и прецизен подбор, журито обяви за най-вкусен деликатесът приготвен от Димитър Киселов. Второто място зае  Любомир Ралев, а третото почетно остана за Наско Калата.  Победителят, класиран на I-во място получи премия от 700 лв., за II-ро място наградата бе 400 лв., а за III-то място – 200 лв..
"Осоляването на риба е традиция, която съществува от времето на нашите деди. Преди години не е имало други начини за съхранение й. Тази традиция обаче постепенно се забрави, а днес са останали много малко градове, които пазят автентичните рецепти за осолена риба. За радост Созопол е един от тях. Именно заради това преценихме, че е най-доброто място за провеждане на подобно събитие. Нашите планове са да направим този фестивал ежегоден. Това да е място, където всеки може да представи своята продукция, всеки да опита и да закупи за вкъщи домашно осолена риба. Благодаря на нашия партньор Община Созопол, на всички спонсори и участници в този фестивал", каза Ценко Жиков, президент на Ротари клуб Созопол.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.