Четирима безработни се борят за място в София, а в Разград - по 15

Четирима безработни се борят за място в София, а в Разград - по 15

Съотношението свободни работни места и регистрирани безработни за февруари е най-неблагоприятно в област Разград, където за едно свободно работно място се борят 15 безработни. След нея се нарежда област Видин, където 12 безработни се състезават за едно свободно работно място. В област Русе и в София четирима безработни се конкурират за едно работно място. Това каза главен експерт "Пазар на труда" в КНСБ Атанаска Тодорова, цитирана от БТА.

По думите на експерта въпреки натрупаната статистика и опитът от 2020 г., прогнозирането за 2021 г. относно безработицата в страната е трудно. Поради тази причина от КНСБ правят няколко прогнози. Ако не се налага затваряне на бизнеси през месец май, от Конфедерацията

очакват намаляване на броя на новорегистрираните безработни,

а през летния и есенен сезони ръст на предлаганите работни места, което ще доведе до намаление на средногодишната безработица, посочи Атанаска Тодорова.

При затваряне на бизнеси и адекватни компенсаторни мерки за наетите и за бизнеса, експертите прогнозират задържане на нивото на безработицата. И най-лошата трета прогноза е да се затварят бизнеси, да няма компенсаторни мерки и съответно ръст на безработица, заяви Атанаска Тодорова. Тя обобщи, че пазарът на труда през миналата и настояща година е много динамичен, поради непредвидимостта на коронавируса.

Експертът припомни, че административната статистика на Агенцията по заетостта отчита 6.9 на сто равнище на регистрирана безработица в страната през февруари и намаление от 0.1 на сто спрямо предходния месец, а ръстът на годишна база е с 0.7 процентни пункта. В края на месеца регистрираните безработни в бюрата по труда са били 225 281, което е с 4 469 души по-малко от януари. На годишна база се наблюдава увеличение с 22 781 души.

Нараства търсенето на работна сила, като

заявените работни места на първичния пазар на труда през февруари са 13 469.

Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (27.9 на сто), следват държавното управление (12.2 на сто), търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (9.9 на сто), хотелиерство и ресторантьорство (9.8 на сто), административните и спомагателните дейности (7.9 на сто) и селско, горско и рибно стопанство (5.5 на сто).

Пазарът на труда в условията на криза дава отражението и върху трафика на хора с цел трудова експлоатация, като КНСБ прави кампания за превенция на трафика с цел трудова експлоатация.

По думите на Атанаска Тодорова водещите фактори, които са причина за трафик на хора с цел трудова експлоатация са липса на работни места и ниските възнаграждения, както и липсата на чувствителност на обществото и на личността какво е трудова експлоатация. Най-засегнатите сектори са селско и горско стопанство, строителство, домашните работници и личните асистенти. Продължително работно време, условия на труд, ниско заплащане и др. също са фактори.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.