Всяка трета сделка на жилищния пазар в София е с жилище в най-ниския ценови сегмент, научи „Монитор”. В повечето случаи става дума за панелки в периферни квартали.

„Най-евтините жилища в София са в района на „Обеля“, въпреки метрото”, казва Наско Атанасов от „Виктория инвест”. По думите му цените там са ниски, защото удобният транспорт до там, най-вече наличието и от доста години на метро, не може да компенсира околната среда. „Панелките обаче се търсят, защото продължават да са по-евтини. На квадрат излизат от 750 до 800 евро и само в единични случай стигат до 850. Сред евтините квартали е и „Люлин“, като най-ниски цените там са в пети микрорайон”, уточнява брокерът.

Атанасов обяснява, че в София има и по-евтини жилища за максимум 650-700 евро, но

те са за имоти в стари блокчета

строени през 50-те години, които под покрива нямат плоча, а гредоред. „Става дума обаче малко на брой сгради”, поясни той. Според него не повече от 40% от сделките с жилища в София са с панелки. Причината за това са основно проблемите с финансирането, защото за такива имоти банките не отпускат ипотечен кредит за висок процент от цената купуваното жилище.

Константин Пандов от ЕППИ смята, че сделките с панелни жилища намаляват на фона на новото строителство и предлагането на нови апартаменти расте. „Делът на продажбите на панелките пада, защото намалява и относителният им дял от целия сграден фонд в София. 20-30% само са панели, докато преди бяха половината. Към двейсетина процента са сделките с панелки”, уточнява той.

По думите му най-ниски са цените на жилищата в кварталите „Обеля“, „Левски“, „Надежда“, „Люлин“, „Сухата река“. „По начало

кварталите в столицата си имат определен имидж

който не се променя дори с подобряване на инфраструктурата, като пускането на метро, например. Търсене на панелки обаче винаги има. И се продават бързо и лесно. В „Обеля“ например двустайна панелка, без подобрения, но в нормално състояние, може да се купи за 48 000 евро. Санирането не качва цената, но пък прави офертата по-интересна за кандидат купувачите и сделката става по-бързо”, допълва Пандов.

Проверка в сайтовете за недвижими имоти сочи, че най-ниската оферта за нормален двустаен апартамент, готов за живеене, от поне 60 квадрата в момента в столицата е 34 500 евро. Жилището е на последен етаж в стар шестетажен блок в „Дружба-1”.

На единица площ предлаганата цена излиза под 540 евро

В друг от евтините квартали на София - „Люлин” най-ниската оферта в сегмента е 37 000 евро за 64 квадрата на четвърти етаж в блок в първи микрорайон. В „Обеля” на този критерии отговаря имот от 53 480 евро, намиращ се във втората част на квартала.

В „Надежда” от 1 до 4, двете части на „Връбница” и ”Свобода” най-ниската обява е 37 000 евро и е за жилище от 65 кв. м на последен етаж в стар 4-етажен панелен блок. Подобна е конюнктурата и в североизточните квартали „Левски”, „Хаджи Димитър” и „Сухата река”. За най-евтината панелка там се искат почти 74 700 лв. Имотът е на последен етаж в „Левски-В”.

В елитните райони офертите са над 1000 евро/кв. м

В елитните квартали на столицата офертите за жилища във всички случаи са над 1000 евро за квадрат, сочи справка в имотните сайтове. В „Изгрев” най-евтиният двустаен се предлага за 76 350 евро, като жилището е на партера и цената му на единица площ с общите части доближава 1100 евро. В съседния квартал „Изток” най-ниската цена на квадрат за нормален двустаен е цели 1357 евро, като за най-евтиния имот се искат 95 000 евро. В случая става дума за жилище на последен седми етаж на тухлена сграда, строена преди 42 години.

На подобен етаж, но в друг престижен квартал „Иван Вазов” най-ниската цена и то за двустайна панелка е 105 000 евро или по 1544 евро на квадрат. В близкия „Лозенец” минималните цени са малко по-ниски. Там дъното на офертите се държи от двустаен от 66 квадрата, за който се искат 62 570 евро. Има и оферта по-ниска с 5-6 хил. евро за почти същата площ, но при нея става дума за жилище на две нива, като второто е в сутерена. Дори и за него обаче цената на квадрат е около 750 евро.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Имотите в строеж в София може да поевтинеят до 10%

Имотите в строеж в София може да поевтинеят с между 5 и 10% през 2020 г. Това прогнозира голяма консултантската компания в доклад за състоянието на имотния пазар. Като основна причина за намаляването на цените на новопостроените имоти пък експертите изтъкват нарастващото предлагане от частни лица, или т.нар. „вторичен пазар“.

Сайтове пълни с обяви за едни и същи имоти

В сайтовете за имоти масово има повтаряне на оферти за едни и същи имоти. Пример е обявата за просторен апартамент от 585 кв. м в идеалния център на София, предлаган за 1,5 млн. евро. Предложението само в един сайт се повтаря цели 9 пъти. Друга оферта за жилище отново в центъра на столицата се повтаря също, но само още 2 пъти

703 978 жилищни сгради имат нужда от саниране

703 978 обитавани жилищни сгради трябва да бъдат обект на мерки за подобряване на енергийната ефективност през следващите години. Това показва доклад за подобряване на енергийните характеристики на жилищните сгради в страната, изготвен от „Българо-австрийска консултантска компания“ АД по поръчка на МРРБ.