В СОФИЯ: 231 кандидат-първолаци чакат август за училище

В СОФИЯ: 231 кандидат-първолаци чакат август за училище

Записването на класираните става до 17 часа на 25 юни

231 кандидат-първолаци не са приети в училище на третото класиране в София, съобщиха пред „Монитор“ от Столична община. Малчуганите ще научат къде ще учат наесен най-рано на 28-и август, когато е първото текущо класиране. За него ще има над 1800 свободни места.

Кандидатури за последния етап от редовното класиране са подали общо 754 родители. 386 от приетите деца са подредени по първо желание, а останалите 137 на второ или по-ниско, уточняват от столична община.

Родителите им са имали възможност да избират между 2356 свободни места. Част от тях бяха допълнително отпуснати от първоначално разкритите 11 778. Причината е, че част от школата поискаха възможността да сформират допълнителни паралелки или увеличаване на броя деца в даден клас, за да могат да приемат поне кандидатите от прилежащия район. Така за трето класиране 8-о СУ „Васил Левски“ получи възможността да сформира цял нов клас, в 55-о СУ „Петко Каравелов“ да приемат по още няколко деца в паралелка.

Родителите на приетите на трето класиране деца трябва да ги запишат от 21 до 25 юни. Това може да се случи в е-системата, ако имат квалифициран електронен подпис, или на място в училище. Родителите не трябва да носят служебно проверените документи, сред които е и удостоверението за завършено предучилищно образование. Ако не запишат детето до 17 часа в петък, то ще бъде елиминирано от системата и мястото му ще бъде обявено за свободно.

В рамките на два месеца – от 26 юни до 27 август, няма да се извършват класирания, но профилите на децата ще могат да се актуализират. В този период родителите на некласираните и незаписаните на трето класиране деца ще могат да подават кандидатури. Те ще имат право да избират между свободните места на предишния етап и тези, които са останали от незаписаните малчугани. Родителите отново ще трябва да се съобразяват с водещия критерий – уседналостта. В първа група ще попадат деца с постоянен или настоящ адрес в прилежащия район на училището, които не са променяни над 3 години. В нея влизат и деца с брат или сестра до 12-годишна възраст, които учат в същото училище. Втора група са децата с постоянен или настоящ адрес в района на училището, които не са сменяни през последните от 1 до 3 години. Трета група обхваща кандидат-първолаците с постоянен или настоящ адрес, непроменяни през последната година. В четвърта група пък попадат хлапетата, чийто адрес е извън прилежащия район на училището.

На 27 август в 18 часа системата отново ще бъде заключена, а резултатите от първото текущо класиране ще станат ясни на 28 август. Родителите на приетите ще трябва да ги запишат от 30 август до 3 септември в 17 часа.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.