И в Сливенско затягат мерките

И в Сливенско затягат мерките

За периода от 12 март до 2 април включително учениците от 5 до 11 клас на територията на Сливенска област се завръщат към онлайн-обучение, прекратяват се всички извънкласни групови занимания, школи и центрове за всички възрастови групи.  

Решението е на областният кризисен щаб и ще влезе в действие след съгласуване с министъра на здравеопазването. В хода на спешно свиканото от областния управител Чавдар Божурски заседание е станало ясно, че Сливен все още не е сред областите със заболеваемост над 400-500 на 100 хил. души население, но се доближава до тези цифри при 381 болни на 100 хил. души население, регистрирани към 11 март. Болните в областния град са над четири пъти повече от болните в останалите три общини: Котел, Нова Загора и Твърдица. В град Сливен с COVID-19  са 587 /при общо 694 в цялата община Сливен/, а в останалите общини са 136.

Лечебните заведения отчитат плавно нарастване на пациентите с коронавирусни инфекции през последните две седмици.  В областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ през януари са приети за лечение 99 души, през февруари – 137, а само от началото на март до четвъртък – 98 души. В лечебното заведение към съществуващите 80 са разкрити още 20 легла, като в цялата област те са близо 200.

Сред заболелите са 14 ученици, 24 учители и 6 служители от непедагогическия персонал. По данни на РЗИ 80 на сто от заболелите са с британския вариант на коронавируса.

Преустановяват се посещенията на малолетни и непълнолетни в търговските центрове, МОЛ-овете, ресторанти, питейни заведения, кафенета без придружител – родител или настойник. Носенето на предпазни маски за лице ще се изисква както на закрити, така и на открити обществени места /като пазари, битаци, гари и др./. Изискването няма да се отнася за улици, площади, паркове и градини. Ресторантите и заведенията за обществено хранене и развлечения преустановяват дейността си след 22 часа. Не се допуска провеждането на събирания и тържества от частен характер с присъствието на повече от 15 души.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.