Пет села на територията на Сливенска област са пропищели от поразиите, дело на пуснати на свобода стада с едър рогат добитък, на тежко е положение в котелското Медвен, призна областния управител Чавдар Божурски.

Стотици жители на Медвен са го алармирали с подписка, че въпреки налаганите му глоби местен животновъд за пореден път е пуснал стадото си безпризорно и по този начин създава опасност както за шофьорите по пътищата така и за собствените им ниви и овощни градини.Имало случаи и безразборно влизане в гробищните паркове и съборени паметници и паметни плочи.

По разпореждане на губернатора до края на януари сливенската дирекция агенцията за безопасност на храните ще предостави на общините, горските стопанства и ОД на МВР информация за регистрираните животновъди и броя на отглежданите от тях животни.  Още в началото на февруари ще започнат проверки за установяване на реалния брой на отглежданите животни, идентификацията им с чипове, както и за съразмерното ползване на пасищата.   При констатиране на нарушения, свързани със свободното движение на коне, крави и друг едър добитък по пътищата, в горите, в населените места,  в селскостопански и други имоти ще се прилагат всички, предвидени в закона санкции, включително и евтаназия на животните в съответствие със закона за ветеринарномедицинската дейност.  Ще бъдат проучени възможностите за включването на допълнителни изисквания в процедурите за дърводобив, съгласно които спечелилите кандидати да извършват дейност само с чипирани и официално регистрирани коне.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Иззеха 5 т храни с изтекъл срок на годност

Близо пет тона хранителни продукти без етикети или с изтекъл срок на годност са били задържани от полицията в Сливен след сигнал на граждани за съмнителни разтоварни дейности в пригодено за склад помещение в квартал „Даме Груев“.

60% нямат санитарно-охранителна зона

Почти всяко второ водовземане е без разрешително

60% нямат санитарно-охранителна зона

40% от водовземните съоръжения към ВиК дружествата работят без разрешително. Това обяви екоминистърът Емил Димитров след правителственото заседание в четвъртък. „Водовземните съоръжения на ВиК операторите за питейно-битовите води са 7400 броя. 40% от тях се използват без издадено разрешително и ние трябва да ги затворим. 60% пък нямат определени санитарно-охранителни зони“, каза Димитров. 

Сачева: Не може хората сами да решават да излязат в карантина

По време на карантина хората могат да взимат болничен. Въпросът е това да не се прави самоцелно и да не се притискат личните лекари да правят нещо, от което нямат нужда. Въпросът с болничния по време на карантина е решен в Кодекса за социално осигуряване. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, предаде БГНЕС.