Прокурори проверяват разграбването на някогашна болница в Сливен

Прокурори проверяват разграбването на някогашна болница в Сливен

Проверка за съдбата на някогашната болница за лечение на белодробни заболявания, чиято сграда е паметник на културата е образувала районната прокуратура в Сливен.

Проверката е провокирана от поредица публикации за неидентифицирани лица, които от месеци насам разрушават и ограбват изоставеното на произвола на съдбата здравно заведение.

Проверката е провокирана от поредица публикации за неидентифицирани лица, които от месеци насам разрушават и ограбват изоставеното на произвола на съдбата здравно заведение.

Целта е да се установи статута на сградата, както и дали се полагат необходимите грижи от собственика й, както и дали има осъществена престъпление от общ характер. Проверката е възложена на служители от ОД на МВР, общинската администрация и РО на ДНСК, които имат 30 – дневен срок да излязат със заключения.

Междувременно сливенският областен управител Чавдар Божурски припомни, че търговското дружество, собственик на терена и сградите е обявено в ликвидация още през 2010 г., негов принципал е министерството на здравеопазването. И до момента ликвидацията не е приключила заради липсващи документи.

За съжаление, изоставеният сграден фонд  – основната болнична сграда-паметник на културата, както и още 20-ина по-малки сгради, се руши. Областният управител е собственик на терена от 28 декара, върху който са имотите, но не може да се разпорежда с тях, защото те са в капитала на все още съществуващото дружество, тоест имат друг собственик…“, коментира губернаторът .

След серия от разговори с кмета на Сливен Стефан Радев той е дал съгласието да бъде променен подробният устройствен план на терена, като целта е сградата-паметник да бъде обособена в самостоятелен имот и той да бъде обезопасен. Вече е установено, че част от прилежащите сгради са се саморазрушили. Изпратено е предложение до Министерството на културата основната сграда да бъде обособена в самостоятелен имот, очаква се становище, което на свой ред да бъде изпратено до МЗ.

 „Надяваме се на своевременната им реакция“, уточни Божурски и отрече до момента да е имало инвеститорски интерес към терена, каквито слухове се споделят в социалните мрежи.

Основната сграда на болницата е построена преди 120 години, пристроявана е многократно през десетилетията при условия и норми, несъвместими с настоящите. Застроената й площ възлиза на 1600 кв. метра. Охрана на сградите е била осигурена за известно време по договор с дружество „Общинска охрана и СОТ“-Сливен. Договорът е бил прекратен заради неплащане. „Общинска охрана и СОТ“ е кредитор на болницата в ликвидация.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.