0

В МРО ще работи за законово намаление на наказателните лихви по кредитите в 45-oто НС. Ще настояваме и за по-справедливи отношения между хората и банките. Това заяви пред БНТ заместник-председателят на ВМРО и водач на листите на партията в 25 МИР София и 19 МИР Русе Искрен Веселинов, съобщиха от партията.

ВМРО ще работи за законово намаление на наказателните лихви по кредитите в 45-oто НС. Ще настояваме и за по-справедливи отношения между хората и банките. Това заяви пред БНТ заместник-председателят на ВМРО и водач на листите на партията в 25 МИР София и 19 МИР Русе Искрен Веселинов, съобщиха от партията.

Той подчерта, че в плана за нормализиране на икономиката за ВМРО на първо място е да се помогне на бизнеса с мерки по облекчаване на кредитите му в период на криза.

ВМРО има ясна програма за икономическо развитие през възстановителния период след корона кризата. "Един от основните проблеми в момента е, че всички затворени бизнеси трудно обслужват кредитите си. Имаме един мораториум, който в края на март изтича. Трябва да опитаме да удължим този мораториум, но по-дългосрочен инструмент, който трябва да се създаде, е един държавен гаранционен фонд, който да гарантира на банките вноските по кредитите за определен период", посочи Искрен Веселинов.

Според ВМРО този период трябва да бъде за две години. По думите му този сезон ще бъде сезон на оцеляването за туристически бранш, а следващият  - ще бъде възстановителният.

"Държавата трябва да подели риска с банките и да каже – да, ние гарантираме, че тези хора, ако имат затруднения, ние ще поемем тези вноски, които те не могат да направят. Тези пари ще бъдат дължими от фирмите, просто кредитор ще стане държавата вместо банките. Държавата ще си ги получи в един средносрочен период, същото и за хората с апартаменти, когато си без работа не можеш да внасяш вноските", каза още Веселионов.

Веселинов е категоричен, че със законови промени трябва да бъдат намалени наказателните лихви по кредитите, тъй като в момента на криза и затворени бизнеси те са непосилно високи – 10 пункта над основния лихвен процент.

По думите му трябва да се приеме и закона за частния фалит, който иска да позволи на хората, които са добросъвестни, не тези, които искат да измамят кредиторите, да съществуват човешки, запазвайки достойнството си, коментира той.