В синята зона на здрача: На разходка в центъра с инвалиден талон
7

В синята зона на здрача: На разходка в центъра с инвалиден талон

Вкарват инвалидните карти за паркиране в София в единен регистър. Такива уверения имаше през 2017-а. Няколко години по-късно сините карти са още по-ценни, особено за решилите да се поразходят в топлия пролетен съботен ден.

Кратка обиколка по страничните улички край бул. „Витоша” показва закономерност – на повечето инвалидни места има паркирани впечатляващи автомобили, които очевидно обслужват хора с увреждания. Не можем да се усъмним в противното. На всяка от тях има сложен специален талон, който изглежда съвсем истински. Едва ли някой ще си прави труда да фалшифицира подписа и печата на общината, за да си издейства 4 часа паркиране. Не сме толкова мнителни, че да предположим злоупотреба. Пък и от общината от много време обещават да сложат край на порочните практики, така че вероятно този проблем е решен.

Докато разглеждаме луксозния инвалиден автопарк по улиците, току до нас спира бял мерцедес – точно като оня в песента на Нелина. В него се возят две дами. Шофьорката се намества решително на инвалидно място в началото на ул. „Ивайло”. Излиза, оглежда как е паркирала и преценява, че е екстра. Вади от чантичката си син талон и го намества на предното табло. След което двете със спътничката й пъргаво се насочват към параклиса в двора на 41-о ОУ „Патриарх Евтимий”. Подминават го. Не са тръгнали на молитва. Докато те вършат важната работа, за която са ангажирали инвалидното място, ние се оглеждаме за проверяващи. В следващия половин час няма такива.

Контролът на паркиране на ППС, превозващи хора с увреждания, се осъществява от служителите на СДВР и Столичен инспекторат или съвместно със служители на общинското дружество „Център за градска мобилност” ЕАД. В този случай обаче никой не засича с каква продължителност е престоят там.

По нормативна уредба служителите на СДВР и Столичен инспекторат, съвместно със служители на общинското дружество "Център за градска мобилност" ЕАД извършват контролни проверки, доколко преференциалното паркиране на ППС, превозващи хора с увреждания е извършено при спазване на нормативните изисквания, както и изискват и доказателства от водача на съответното ППС, за това, че е паркирано при присъствието на лицето - притежател на картата, с която същото ППС е обозначено. При установяване на несъответствие между картата и лицето, което я ползва и/или неправомерно ползване, служителя на Столичен инспекторат изземва картата, като нарушителят подлежи на санкция по общия ред. Иззетата карта се предава на органа, издал същата за връщане на притежателя. Това – на теория.

Междувременно сме засекли БМВ кабриолет с инвалиден талон, спряло до езерото „Ариана”. Няколко часа по-късно то продължава да си е там. На чистачките няма сложена бележка, така че никой не знае докога ще е там. Което ни връща на темата за единния регистър на инвалидните карти за паркиране в София. Нямаме бърза работа. И ние, и тези, които се грижат да няма злоупотреби. Иначе дървените философи, които твърдят, че няма столица, в която паркирането в центъра да е безплатно, безспорно са прави. Без да броим луксозния инвалиден автопарк, обаче. За него правилата са малко по-други.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.