В Северна Македония, Словения и Грузия гласуваме само в посолствата (ОБЗОР)

В Северна Македония, Словения и Грузия гласуваме само в посолствата (ОБЗОР)

В Испания и Турция ще са възможни секции извън мисиите

В Северна Македония, Словения и Грузия българите ще могат да гласуват само в посолствата, тъй като само там ще могат да бъдат открити секции за вота на 4 април. Това стана ясно съобщения от външно министерство, след като нашите мисии зад граница изпратиха запитвания до различните страни. В част ит държавите се иска разрешение, а в друга – само уведомление.

Така българите в Северна Македония ще могат да пуснат своя вот в помещенията на посолството ни в Скопие и на генералното ни консулство  в Битоля. В Грузия пък в мисията ни в Тбилиси, а в Словения с посолството ни в столицата Любляна.

И трите държави предупреждават, че за целта трябва да се спазват всички здравни мерки и препоръки , да се спазва дистанция от най-малко два метра и задължително да се носят защитни средства.

Испания също даде принципно съгласие за секции за вота на нейна територия, като от съобщението става ясно,че такива ще може да има и извън посолството ни. В отговор на до мисията ни в Мадрид, испанските власти уточняват, че към момента не съществуват пречки за провеждане на вота. Въпреки това се отбелязва, че трябва да се следи развитието на епидемичната обстановка. Сред указанията са засилено почистване на обществените и личните пространства, организирано поетапно влизане в секциите с цел да се избегнат струпвания на хора, подсигуряване на контрол за достъп на входа и изхода на помещенията, спазване на изискването за социална дистанция от 2 м. Необходимо е също така да бъде осигурена дезинфекция на ръцете при влизане и излизане от помещенията, в които ще се осъществява изборният процес, както и да се използват предпазни маски за лице.

По-късно през деня стана ясно, че и Турция е дала разрешение за откриване на избирателни секции в задграничните ни представителства в Анкара, Истанбул и Одрин, както и в консулската канцелария на България в Бурса и в други помещения, разположени извън дипломатическите и консулските представителства. Външното министерство на Турция се ангажира да уведоми съответните компетентни институции в страната за предприемане на всички необходими мерки

Междувременно разрешение да проведем вот на 4 април на нейна територия даде и Молдова в  посолството ни в в Кишинев и в консулството ни в Тараклия. Във връзка с епидемиологичната ситуация молдовските власти изискват от посолството ни да спазва и следва всички препоръки за контрол и предотвратяване на COVID-19, валидни за изборния период. В случай, че по време на изборите бъде обявено извънредно положение на цялата територия на Молдова или в определени части на страната, е задължително да се спазват правилата за поведение, установени от органите, които са обявили извънредното положение.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.