0

П рез октомври в Северна България растат бананови дървета и дори имат вързали плодове в короните си. Това видя репортер на "Монитор" в добруджанския град Тервел.

През октомври в Северна България растат бананови дървета и дори имат вързали плодове в короните си. Това видя репортер на "Монитор" в добруджанския град Тервел.

Изненадващата за нашите ширини находка може да се види в дузина дворове, повечето в центъра на града. Местните обясняват интереса си към растението, заради неволно зародилата се надпревара по овощарство между стопаните.

Леля Иванка обяснява, че когато дневните температури паднат под 5 градуса, орязва ниско банановите растения, горе-долу както се прави с розовите храсти. После ги затрупва, но не с пръст, а с дървени трици и ги завива с найлони. Така изкарват до пролетта. Дори и да измръзне надземната част на растението, то кореновата му система остава жива и напролет всичко отново тръгва нагоре. Не са капризни, категорична е тя. Не ги тори нито с оборски, нито с естествен тор. Много е горда от вързалите плодове. 


Смята се, че родината им е Малайският архипелаг. Палеоложки доказателства от Папуа - Нова Гвинея показват, че банани са се култивирали от около 5000 година пр.н.е. Бананите са описани от древногръцкия философ и основател на ботаниката Теофраст в периода около 400 г. пр. н. е. В Китай има бананови плантации още от началото на 3 век.