0

В последните години саксийната хризантема се превърна в стаен любимец. Специалистите използват растежни регулатори, за да забавят растежа й и я държат на тъмно, за да я накарат да цъфти към определена дата.

В последните години саксийната хризантема се превърна в стаен любимец. Специалистите използват растежни регулатори, за да забавят растежа й и я държат на тъмно, за да я накарат да цъфти към определена дата.

Ето защо може да намерите цъфнали хризантеми по всяко време на годината.
Високи са около 30 см, съцветията са големи и ги има във всички багри освен в синьо. Ако изберете растението внимателно и ако се грижите правилно за него, то ще цъфти 6-8 седмици. В магазина търсете екземпляр с малко отворени съцветия и с много пъпки. У дома поставете саксията в хладна стая на перваз, където ще го грее слънце сутрин или привечер. Сортовете Margurita, Charm и Cascade са редки.
Цветове
За разлика от обикновените сортове на Х. морифолум, които се отглеждат в оранжерии, саксийната хризантема обикновено се избира по баграта, а не по името на сорта. Charm е сорт на Х. морифолум, който цъфти толкова обилно през лятото и есента, че листната маса почти не се вижда. Съцветията му са бели, оранжеви, жълти, розови или червени. Ще трябва да си отгледате собствени растения от семена - същото важи и за хризантемата Cascade. С помощта на телена рамка стелещите се стъбла могат да се оформят красиво - в края на лятото и есента множество съцветия покриват стъблата.


Минивариант
"Бебето" на стайните хризантеми е Mini-Mum (прости съцветия, височина 15-20 см). "Маргаритите" (Х. фрутесценс) обикновено цъфтят през лятото. Дискът на всяко съцветие е жълт - лигулите са бели, жълти или розови.
Условия
Дръжте растенията на хладно. Идеалната температура е 10-15°С. Ярката светлина е от съществено значение, но трябва да предпазвате от обедното слънце.
Почвата трябва да е непрекъснато влажна. Може да се наложи да поливате няколко пъти в седмицата. От време на време пулверизирайте листата.
Повечето растения се изхвърлят след прецъфтяване, но саксийните хризантеми могат да се засадят в градината, където ще възстановят нормалния си ритъм на растеж и развитие. Саксията трябва да стои на перваза на прозореца на хладна стая, на изток или запад.