В Русе правят експозиция за търговията със защитени видове

В Русе правят експозиция за търговията със защитени видове

Русенският музей подготвя мобилна експозиция за незаконната търговия със застрашени от изчезване растителни и животински видове.

В изложбата ще бъдат включени предадените през миналата година от Министерството на околната среда и водите три палта, ушити от кожа на бенгалска котка и видра, както и три чифта обувки от крокодилска кожа. Връхните дрехи и обувките са били обект на незаконна търговия и са конфискувани по реда на Закона за биологичното разнообразие и Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора – CITES. Със заповед на екоминистъра са предоставени на русенския музей, за да бъдат изложени в специален кът.

Мобилната експозиция ще бъде допълнена от артефакти от фондовете на отделите „Природа“, „Етнография“, „Нова история“ и „Най-нова история“. Тематичната колекция ще визуализира разнообразни примери на посегателство върху изчезващи екземпляри от цял свят.

Проектът за експозицията е подкрепен в рамките на конкурсна сесия на Министерството на културата, свързана с дейността по опазване и представяне на движимото културно наследство и визуалните изкуства в музеите и галериите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.