В Русе и Монтана пият бира през три дни

В Русе и Монтана пият бира през три дни

През 2019 г. най-често у нас са слагали бира на трапезата си в Русе - 12 пъти месечно, в Монтана - 11 пъти, а в Бургас и Плевен - 10 пъти, показва проучване, проведено от Съюза на пивоварите в България (СПБ). Бира в България се консумира средно 8-9 пъти месечно. За 2019 г. 70% от българите над 18 г. пият пиво поне веднъж в месеца, а 52% - най-малко веднъж седмично.

Най-активните потребители са на възраст от 30 до 49 години

Тридесет процента от българите смятат, че при умерена консумация бирата е част от здравословния начин на живот, а според 35% - че е подходящото за тях питие.

Обемите на производството на бира в ЕС надхвърлят 400 милиона хектолитра, пише в Годишния статистически доклад на Пивоварите в Европа (Brewers of Europe), цитиран от българското сдружение. Германия е на първо място по производство на бира, а Полша измества Великобритания и се нарежда на второ място. България заема 16-о след Дания и изпреварва Хърватия и Словакия. За същия период директната работна заетост надхвърля 140 000 души, докато 5 години по-рано работещите в бранша са били 125 000 човека. С най-висока работна заетост се отличават пивоварите в Германия - 27 561 души и във Великобритания - 17 200.

През 2018 г. обемът на бирения пазар в ЕС е 371 милиона хектолитри. По този показател неотклонно първенството е на Германия, следвана от Великобритания и Испания, докато България запазва 13 позиция. По отношение на консумацията на пиво на глава от населението в ЕС, страната ни се нарежда на 10-то място, а в първата тройка отново са Чехия, Австрия и Германия с изпити над 100 л. бира на глава от населението.

Според най-новите данни в страните от ЕС вече има над 10 хил. фабрики за производство на бира.

В България активните пивоварни са 29

Производството на бира в страната е 5 милиона хектолитра, от които 186 хиляди са за експорт. Потреблението на бира през последните 2 години е нараснало във всяка от страните, членки на ЕС на фона на невероятното разнообразие от над 50 000 марки и асортименти пиво. Заради по-здравословния начин на живот, все пoвече потребители се насочват към слабоалкохолни и натурални напитки и респективно - към бирата. Консумацията на нискоалкохолни и безалкохолни бири също нараства с всяка година.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.