В Рила празнуват най-дългия месец - Кратун, 99 дни посветиха на виното
2

В Рила празнуват най-дългия месец - Кратун, 99 дни посветиха на виното

В Рила стартира най-дългия месец, който е известен в цяла България като „Кратун месец“. Той e „месец” с продължителност от 99 дни, характерен само за град Рила, през който се дегустира рилско вино. Името му идва от традицията, виното да се пие от кратунки (вид тикви).

Празникът започва с отточването на виното и свинчокола, обхваща всички зимни празници и завършва на Трифон Зарезан, когато свърши виното. Тази година официален старт на празненствата беше даден от най-възрастния член на сдружението – 88-годишният Станке Милчев. Той доведе със себе си и неговия правнук, който е едва на 6 години, но успя да развесели всички присъстващи на празника с рецитирането на стихотворение, което е посветено на Кратун месец, коментираха организаторите на празника.

„Кратун месец" е за тези, които пият, но не се напиват и за тези, които се смеят, но не позволяват да бъдат осмивани".

Води началото си от преди повече от 100 години (около 1899 г.), организатор на празнуването му е дружество “Пакост”, а девизът “Я и пакост да ти направа, па ке ти ареса!”.

Идеята се зародила в тогавашната „социална мрежа“ - селската кръчма поради нуждата на хората да контактуват и да се забавляват през зимните месеци, когато няма земеделска работа

През 2000 година, в град Рила е създадено Сдружение “Кратун месец”, което като приемник на дружество “Пакост” възстановява честването на този уникален традиционен празник “Кратун месец”, който е единствен в България.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.