0

Р асови жребци и кобили от шест породи отглеждат в първия конезавод у нас – „Кабиюк“, чието начало започва още през 1864 година. Днес конезаводът е държавно предприятие с различни дейности в земеделието и животновъдството, но водещи си остават селекцията и развъждането на коне.

Расови жребци и кобили от шест породи отглеждат в първия конезавод у нас – „Кабиюк“, чието начало започва още през 1864 година. Днес конезаводът е държавно предприятие с различни дейности в земеделието и животновъдството, но водещи си остават селекцията и развъждането на коне.

„Имаме приблизително 500 коне, като най-голям е делът на Източнобалканската порода“, обяснява зооинженерът Аджер Хайредин. В конюшните на стопанството има още екземпляри от породите Чистокръвна арабска, Арабска Шагия, Чистокръвна английска, работните Хафлингери и Шотландско пони. Първите четири се отглеждат основно за ендуро – за издръжливост за спортни цели.

Основният интерес на клиенти към конете  е именно спортът, но освен за състезания има хора, които търсят кон за свободното си време, за разходки, за езда. Повечето животни са елитни. Нямат поставени „етикети“ с цена. При интерес към някой жребец или кобила цената се определя от комисия, пак комисия решава кои животни могат да бъдат продавани.

На хиподрума в Шумен треньори работят с представители на Източнобалканската порода, а в „Кабиюк“ тренират останалите. За миналата година при петгодишните конят Команчи е държавен републикански първенец във всестранната езда, Калипсо е на второ място. Салвадор пък е шампион в група Б. Куентин е втори в група Б, а в прескачанията на препятствия има първо място. Шампиони са още Ванто, Ковънтри, Артикул.