0

З еметресение с магнитуд 2,5 по Рихтер е било регистрирано тази нощ край Провадия, съобщиха наши читатели. Според данните на  Националния институт по геофизика, геодезия и география той е регистриран в 2,21 часа на 23 януари.

Земетресение с магнитуд 2,5 по Рихтер е било регистрирано тази нощ край Провадия, съобщиха наши читатели. Според данните на  Националния институт по геофизика, геодезия и география той е регистриран в 2,21 часа на 23 януари.

Трусът е засечен на дълбочина от 5 км. с епицентър край село Манастир, на 34 км Югозападно от Варна. Той е усетен от жителите на Провадия и околните села от общината. Няма данни земетресението да е причинило щети, не се съобщава и за пострадали.

Зоната около Провадия е сеизмична и в района постоянно стават слаби трусове, но без щети. Данните от Националния институт по геофизика, геодезия и география сочат, че в зоната на Провадия тези чести трусове в повечето случаи са с магнитуд към 3, или под 4 по скалата на Рихтер. Имало е и две по-силни земетресения с магнитуд 4,1 и 4,2 по Рихтер, които са били през 1900 и 1902 година.

Според сеизмолозите, в зоната на Провадия няма мощна сеизмичност, но заради честия характер на дребните трусове, хората са доста чувствителни към темата.