3483 са обявените свободни места за първокласници във всички училища в Пловдив. Те са разпределени в 151 паралелки, съобщиха от общинския отдел „Образование“ . Обявените свободни места са повече от децата, които се очаква да бъдат записани в първи клас за учебната 2019/2020 година.

За трета година приемът на ученици в първи клас в общинските училища на областния център е, чрез система за електронно централизирано класиране и записване. Тя улеснява родителите, като им дава възможност да кандидатстват онлайн и да получават информация по електронна поща. Разработената и внедрена от ощина Пловдив електронна система през 2017 г. вече е актуализирана и адаптирана с променените от Министерството на образованието и науката (МОН) общи правила за цялата страна.

Родителите на децата, родени през 2012 година, които подлежат на задължителен прием в първи клас, могат да се регистрират и да подадат заявления за участие в първото класиране за своите деца онлайн на адрес priem.plovdiv.bg. Моментът на подаване на заявлението няма да има никаква тежест при класиранията, а е важно да бъде спазен само крайният срок. За първото класиране, което е на 5 юни 2019 година, родителите следва да подадат заявления чрез електронната система до 3 юни 2019 г.

Ако нямат достъп до интернет и се затрудняват с въвеждането на заявление, могат да подадат на хартиен носител по образец своите заявления в срок до 31 май в училището, което им е първо желание. Двата варианта са равностойни, но при подаването на заявления по интернет родителите ще имат достъп до повече информация, в това число и до резултатите от класиранията и възможността за промяна в желанията ще е по-лесна. Много важно изискване е подаването само на едно заявление – или по интернет, или на хартиен носител. Системата няма да позволи въвеждане на второ заявление за едно дете, уточняват от община Пловдив.

При подаване на заявление онлайн от родителите е много важно за участие в класирането заявлението да е със статус „подадено“, а не „чернова“. Предвидени са автоматични проверки на адресните регистрации на децата и родителите е необходимо внимателно да следят всички съобщения в електронната система. При класиране на дете с подадени неверни данни, то няма да бъде записано и ще участва в следващо класиране за останали свободни места.

Данните от кампаниите през 2017 и 2018 години показват, че наличните свободни места и желанията на родителите съвпадат в много голяма степен и за повечето училища приемът на децата не зависи от конкретния сбор на натрупаните точки. Системата позволява за всяко дете родителят да може да избере до 5 желани училища, независимо от адресната му регистрация. Въпреки че за голям брой от училищата събраните точки няма да имат съществено значение, то в системата е предвидена функционалност, чрез която родителите ще могат да съпоставят броя свободни места и съответния брой чакащи за тях, разпределени по сбора от събраните точки в заявленията за кандидатстване. Статистическите данни се променят в реално време според подадените заявления и ще се визуализират в панела със свободни места в менюто „чакащи класиране“.

 

По темата: първи клас
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

26 с коронавирус в Пловдив

26 са болните от Covid-19 в Пловдив и областта, съобщи областният управител Дани Каназирева след заседание на Медицинския щаб.