В Пловдив:  Люпят ларви на бръмбарите „Херкулес” и „Голиат”
3

В Пловдив: Люпят ларви на бръмбарите „Херкулес” и „Голиат”

Ларви на най-дългия бръмбар в света и най-големия в Америка започва да отглеждат в Природонаучния музей в Пловдив, съобщиха оттам.

Освен този дълъг бръмбар, кръстен на героя от древногръцката митология, от Регионалния музей са започнали да люпят и други интересни ларви на различни тропически бръмбари. „Посетителите на музея в момента имат възможност да видят ларви в начален стадий, а през двугодишния цикъл на развитие на бръмбарите ще могат да проследят впечатляващите промени, които се случват с тях”, казва директорът на музея Огнян Тодоров. Бръмбарите „Голиат” и „Херкулес”преминават през 3 фази на метаморфоза, докато на бял свят излезе възрастното насекомо. В зависимост от условията – климат и хранителна база, различните стадии могат да продължат по-дълго или по-кратко време.

„Херкулес” е най-дългият бръмбар в света и най-големият в Америка – възрастните мъжки заедно с издължените като щипка рога могат да достигнат до 17 см. Името на това забележително насекомо символизира неговата сила – бръмбарите са способни да повдигнат до 850 пъти собствената си маса, което би означавало човек да повдигне около 65 тона.

Бръмбарът „Голиат” е най-голямото твърдокрило, обитаващо територията на африканския континент, имагото на мъжките екземпляри достига до 11 см. Подобно на „Херкулес” в Америка, бръмбарът „Голиат” обитава тропическите джунгли на Африка, където ларвите се хранят с мъртва дървесина и листна маса, а възрастните с растителни сокове и плодове.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.