В Пловдив изнервени, в София броиха гласовете като в банка (ОБЗОР+ СНИМКИ)
2

В Пловдив изнервени, в София броиха гласовете като в банка (ОБЗОР+ СНИМКИ)

Избирател напръска със спрей председател на СИК

Избирател напръска със спрей председателка на секционна избирателна комисия. Куриозният случай е от 19,30 часа в изборната вечер в пловдивския район "Южен". При членовете на СИК там е имало напрежение заради късно пристигнали автобуси, които предизвикали струпване на хора.

Опашки в РИК - Стара Загора, също доведоха до нерви и напрежение. Според очевидци залата на културния център е била препълнена, а стотици членове на избирателни комисии са чакали, за да предадат протоколите от изборния ден. Някои от хората са спели по столове и на земята. Имало е комисии, които изчакват навън. Приемането на протоколите е ставало бавно, членове на СИК са чакали цяла нощ, за да предадат документацията, съобщи БНТ.

В трите РИК в София броенето на гласовете премина като в банка. В "Арена Армеец" се приемаха и отчитаха гласовете от 23 и 25 МИР, а във зала "Фестивална" – от 24 МИР.

Първи както обикновено


пристигнаха представители на мобилните секции


Служители на общината казаха за "Монитор", че в изборния ден е имало много заявления за гласуване от вкъщи. След всяко от тях бързо се е правела проверка дали заявителят е карантиниран или инвалид и е бил подаван в РИК, за да бъде разпределен на съответна мобилна секция, която да го посети. За разлика от други избори при тези мобилните секции са имали повече адреси и затова първите от тях са пристигнали в "Арена Армеец" към 20,45 ч.

След влизането в сградата организацията предвиждаше получаване на номер, по подобие на посещение в банка. С този номер представителите на СИК сядаха на определени места и изчакваха реда си. До 22 ч. в "Арена Армеец" бяха влезли 50 СИК от 23 МИР и 23 СИК от 25 МИР. В 23 ч. в зала "Фестивална" бяха влезли 72 СИК от 24 МИР. На големи екрани непрекъснато се изписваше кои номера минават, а високоговорители ги обявяваха и приканваха да се явят в първия сектор, където служители на "Информационно обслужване" проверяваха документите. Оттам се отиваше във втория сектор, където служители на РИК приемаха протоколите.

Представителите на СИК носеха протоколи и контролните талони от машините за гласуване. Там, където то е било с бюлетини, се носеха само протоколи, а самите бюлетини оставаха в изборните секции.


Гледките на хора, мъкнещи чували, са в миналото


Контролните талони се побират в неголеми книжни пликове.

В случаите, когато не се налага да се поправят сгрешени документи, се минаваше по-бързо. След 22,30 ч. започнаха да се натрупват постоянно пристигащи представители на СИК. Всички получаваха храна и напитка. Всички имаше къде да седнат.

Следеше се за носенето на маски. Имаше осигурени дезинфектанти.

В залите бяха предвидени сектори за наблюдатели, където журналисти можеха да наблюдават и заснемат всичко.

Районите около двете зали бяха отцепени от полиция, имаше заграждения, но никъде не бе спряно движението по улиците около тях.

След 00 ч. зала "Фестивална" вече бе препълнена, но въпреки всичко нямаше напрежение. Десетки заети с организацията преброители в бели тениски с надписи "Заедно можем всичко" регулираха придвижването на представителите на СИК между секторите. Полицаи пък следяха за реда и охраняваха всяко заграждение. Преброяването приключи в понеделник сутринта.


Прокуратурата тегли чертата:

125 разследвания за купуване на гласове


Прокуратурата съобщи обобщена информация за нарушения и престъпления, свързани с изборите за президент и вицепрезидент и за 47-о народно събрание.

Към 14 часа на 15 ноември са образувани общо 918 преписки и 125 досъдебни производства, сочат справки на прокуратурите от страната. Предстои анализиране на доказателствата.

Преписките за нарушения, касаещи изборите за президент и вицепрезидент, са 33, а досъдебните производства - 13.

885 преписки и 112 досъдебни производства са образувани във връзка с изборите за 47-о НС.

По Апелативни райони досъдебните производства, свързани с изборите за президент и вицепрезидент, са разпределени както следва: АП-София - 1; АП-Пловдив - 11; АП-Варна - 1. По отношение на изборите за 47-о народно събрание: АП-София - 40; АП-Пловдив - 16; АП-Варна - 13; АП-Бургас - 31; АП-Велико Търново - 12.

Досега като обвиняеми са привлечени 7 души.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.