0

С амо в една секция на първия тур в приключилите местни избори в гоцеделчевското село Копривлен са били пуснати 186 бели бюлетини при около 700 регистрирани гласоподаватели в цялото село. Подобни сигнали, че са гласували със знака X или V, но гласът им не е бил зачетен са подали хора от Хаджидимово и Абланица.

Само в една секция на първия тур в приключилите местни избори в гоцеделчевското село Копривлен са били пуснати 186 бели бюлетини при около 700 регистрирани гласоподаватели в цялото село. Подобни сигнали, че са гласували със знака X или V, но гласът им не е бил зачетен са подали хора от Хаджидимово и Абланица.

„Гласът ни не е зачетен, защото химикалката, която беше поставена в тъмната стая, е нередовна. Малко след писането синьото мастило изчезва. Подадохме вече сигнал до ЦИК за касиране на изборите в нашето село“, каза пред журналисти Ангел Зайков, един от кандидатите за кмет на Копривлен. На същото мнение е и Катерина Влахова, която е била секретар на 11 СИК в селото:

„Започвайки да броим гласовете в бюлетините установихме, че  десетки от последните бяха бели. Не вярваме толкова много хора да са се разходили до изборната секция, само за да пуснат празни бюлетини. Омерзени сме! В Копривлен хората са възпитани, образовани и активни“, каза Влахова.

"Симпатичното" мастило е известно още от шпионските времена на Хитлер и Сталин. Минути след писането избледнява и за да се възстанови, трябва бюлетината да се затопли. Компетентните органи вероятно ще поставят на „гореща“ експертиза подозрителните бюлетини в Копривлен и другите две села в Неврокопско, за да преценят, дали трябва да бъде касиран вота на хората.  

„Напълно е възможно това да се случи. Съдът има право да касира изборите, каза тази сутрин проф.Михаил Константинов по БТВ. Надявам се този случай да бъде разчепкан докрай. Празни бюлетини се броят за недействителни. Общият брой на недействителните гласове на  първи тур е 661 000. Това е 8,5%. Това не е европейска норма.