0

В Благоевградска област не са доставени машини за гласуване в 4 секции. От ЦИК разрешиха гласуването да се проведе с хартиени бюлетини.

В Благоевградска област не са доставени машини за гласуване в 4 секции. От ЦИК разрешиха гласуването да се проведе с хартиени бюлетини.

Председателят на СИК №010200010 в с. Горно Краище, община Белица, председателката на комисията Анифе Ибрахим Коренарска подаде оставка след като в секцията не бе осигурена машина за гласуване. В жалба до Централната избирателна комисия и до Районна избирателна комисия – Благоевград Анифе Коренарска сигнализира, че по избирателен списък избирателите са над 300, при което следва да бъде осигурено машинно устройство за гласуване. Липсата на машина за гласуване представлява грубо нарушение на изборните правила, съгласно Изборния кодекс. В други секции на територията на община Белица са осигурени по две устройства за гласуване.

Две от секциите в община Якоруда с над 300 избиратели не са получили машини за гласуване, сигнализират Централната избирателна комисия и Районна избирателна комисия – Благоевград от ГЕРБ-Якоруда. „Секция 01530012 в с. Конарско и секция 015300016 в с. Юруково не бяха предоставени машини за гласуване. Предоставени са само хартиени бюлетини, въпреки че по избирателен списък секцията в село Конарско е с 399 избиратели, а в село Юруково-449.Считам, че липсата на машина за гласуване представлява грубо нарушение на изборните правила съгласно Изборния кодекс”, се посочва в сигнала до ЦИК, подаден от Ваня Гатдерова, общински ръководител на ПП ГЕРБ-Якоруда. В секция 09 в с. Долно Дряново, община Гърмен също не е осигурена машина за гласуване, въпреки че броят на избирателите по избирателен списък е 436. Малко преди 10.00 е подадена жалба до РИК и Централната избирателна комисия.

Според жалбоподателите, липсата на машина за гласуване представлява грубо нарушение на чл. 212 от Изборния кодекс, Раздeл III Машинно гласуване, според който избирател гласува в избирателната секция чрез специализирани устройства за гласуване”, се посочва още в сигнала.