В Пиринско: Една трета от леглата в болниците са заети

В Пиринско: Една трета от леглата в болниците са заети

Една трета от интензивните легла са заети, стана ясно на заседание на Областен оперативен щаб за борба с коронавирус.

В Областна администрация Благоевград се проведе заседание на Областен оперативен щаб за борба с коронавирус, на който се обсъди готовността на болниците за лечение на пациенти с COVID-19, съобщи dnews.bg. Дискутирана бе организация, която да осигури лечението на пациенти с коронавирус, но и да не застраши нормалното функциониране на здравната система, към настоящия момент няма основание за паника.

Директорът на РЗИ Благоевград - д-р Калоян Калоянов, представи справка, относно заболеваемостта от COVID-19 в област Благоевград, от която става ясно, че 209 са потвърдените случаи с коронавирус в областта, 179 са на домашно лечение, 139 са излекуваните случаи на COVID-19, 20 са хоспитализирани, 2 са в интензивното, а 8 са починалите от началото на епидемията в област Благоевград.

Д-р Калоян Калоянов представи и информация за интензивните легла в областта към 01 юли 2020 г. те са 58 бр., като от тях са заети 21 броя (36%), свободни 37; вътрешни легла 192 бр. от тях 84 заети и 108 свободни; инфекциозни легла 65 бр. от тях 17 са заети, 48 бр. са свободни; пневмо-фтизиатрични  легла са общо 35 бр., от тях заети 13 бр., свободни 22 бр. Според д-р Веселка Мончева от РЗИ, няма място за паника и в сравнение с останалите области Благоевградска област е добре, да не се обръща внимание на медийни изявления, в които се твърди, че положението в областта преминава в дифузно разпространение на коронавируса.

По време на заседанието бяха гласувани и две предложения едното отправено от  д-р Калоянов, което бе подложено на гласуване. Предложението гласи, че при увеличен брой на заразени с коронавирус и запълване капацитета на всички инфекциозни отделения в областта, всички болни с доказан COVID-19 да се насочат към вътрешните отделения на здравните заведения при спазване на всички противоепидемични мерки и с необходимия медицински персонал. Второто предложение, което бе гласувано и прието единодушно без въздържали се бе отправено от д-р Михайлов – подготовка и стиковане между изпращащи и приемащи здравни заведения на пациенти с COVID-19, като между здравните заведения предварително се е състоял разговор за приемане на пациента, д-р Калоянов уточни, че в срок до 07.07.2020 г. РЗИ Благоевград ще предостави нужните контакти до всички здравни заведения.

ОБластният управител призовава към спазване на дистанция, дисциплина, дезинфекция и носене на предпазни маски в закрити пространства.​

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.