В Пещера и в селата Капитан Димитриево и Радилово в общината тръгва подписка за провеждането на местен референдум против инвестиционно предложение за изграждане на депо за изгаряне на опасни отпадъци на територията на община Пещера. Това съобщиха от Инициативния комитет с председател Златка Цвеева.  

Целта на референдума е да се предотврати изграждане на депо за изгаряне на опасни отпадъци към инсталация за изгаряне на отпадъци от Грийнбърн ЕООД-София, като теренът се намира в местността „Луковица“. Според организаторите на референдума след проведени разговори с жителите на община Пещера и съседната Брацигово те са изразили несъгласие с бъдещото инвестиционно намерение.

Хората в двете общини се притесняват от последствията при изграждане на подобна площадка в непосредствена близост до градовете и селата, с оглед на вече работещия години наред завод“ Биовет“ и последиците от него, върху околната среда и здравето на жителите на Пещера и Брацигово.

В района се намират защитените територии „ Замъра“ и „ Грамадите“, както и биосферен резерват “Купена“. В подписката инициаторите поставят три въпроса-дали гражданинът е против изграждането на депо за опасни отпадъци от „Грийнбърн“, дали е против функционирането на вече изградената инсталация за изгаряне на отпадъци и дали подкрепя кмета на общината и председателя на Общинския съвет да инициират процедура и да извършат необходимите правни и организационни действия, така че да не бъде допуснато изграждане на депо за опасни отпадъци.

Подписите от жителите на община Пещера  бъдат събирани в продължение на 3 месеца-от врата на врата и в търговски обекти.

 

 

По темата: референдум
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Жители на села край Пазарджик на бунт заради депо за отпадъци

Жителите на пазарджишките села Синитево и Мирянци подготвят протести заради инвестиционно намерение в района между двете села да бъде изградено депо за неопасни отпадъци. Местните хора недоволстват, тъй като смятат, че боклуците ще замърсят терена, който е вододайна зона и на територията му има карстов извор.

Камионите за превоз на дървесина вече с регистрация в горските дирекции

Всички моторни превозни средства, които транспортират дървесина и дърва за огрев, трябва да бъдат регистрирани в РДГ Пазарджик. Да представят талон на МПС-то, удостоверение от фирмата, която е предоставила GPS устройството, потребителско име и парола, за да може да се проследяват автомобилите. Това съобщи шефът на Регионалната дирекция по горите в Пазарджик инж. Ангел Кузманов, цитирайки новите изменения в Наредбата за контрол и опазване на горските територии, които влязоха в сила от 13 февруари тази година.